Σε αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για τους χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών, εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού και το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής.

Η αφορμή δόθηκε όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι «η μηχανή της ανάπτυξης έσβησε στη χώρα μας το 2008» και όταν ξεκαθάρισε ότι «δεν θα απολογηθεί διότι με την εφαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ επιχειρείται η μείωση του χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παραδίδετε εσείς μαθήματα για την ανάπτυξη αν και έχετε ιστορική ευθύνη για το που έφτασε η χώρα», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάριος Σαλμάς που κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι ως υπουργός Οικονομικών ενέγραψε διογκωμένα τα χρέη των νοσοκομείων ώστε να μεγαλώσει το έλλειμμα του 2009 με σχέδιο να δείξει στη συνέχεια η Κυβέρνηση Παπανδρέου ότι το μειώνει. Το αποτέλεσμα όμως, όπως είπε, ήταν να πέσει η χώρα στην αγκαλιά των κερδοσκόπων και να βουλιάξει στην ύφεση.

«Ψηφίσατε το δεύτερο Μνημόνιο που έχει το ίδιο μείγμα πολιτικής με το πρώτο Μνημόνιο», σχολίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου για τις αναφορές του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ και επέμεινε ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή έφυγε λέγοντας ψέματα ότι το έλλειμμα ήταν τάχα 6% ενώ ήταν 16%».
«Αν η Νέα Δημοκρατία επιθυμούσε να είναι ενήμερη για το έλλειμμα, ας ήταν τότε παρούσα εκεί που είναι τραγικά απούσα. Στην εξεταστική επιτροπή», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας για να προσθέσει ότι αν η ΝΔ συνεχίσει τον άγονο και ξύλινο λόγο της, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές.

Ο υπουργός αναφερόμενος στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού χαρακτήρισε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την πολεοδομική και χωροταξική ταυτότητα του ακινήτου, την αρχική προίκα για να κατατεθούν προτάσεις από επενδυτές. Αναφέρθηκε και στην αρχική διαχείριση του παράκτιου μετώπου και χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο να προβεί σε αλλαγές ή τροποποιήσεις, είπε ότι «ζητήματα και επιφυλάξεις που έχουν τεθεί, θα τα δούμε στην κατ΄ άρθρον συζήτηση». Για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε ρεαλιστικές τις προβλέψεις και ξεκαθάρισε ότι «δεν προτίθεται να απολογηθεί γιατί μέρος των εσόδων του ΗΛΙΟΣ θα κατευθυνθούν για τη μείωση του χρέους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η υποβάθμιση και η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας είναι συνειδητή επιλογή για να οδηγηθεί στην εμπορευματοποίηση και στα μονοπωλιακά συμφέροντα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής προβλέποντας ότι «η παραλία θα μετατραπεί σε ένα μικρό Λας Βέγκας» που «στα καζίνα της θα είναι και οι πόρνες πολυτελείας». Ο κ. Χαλβατζής σχολίασε και για τον επικριτικό λόγο της ΝΔ, ότι διατυπώνεται την ίδια ώρα που συμφωνεί σε όλα με το ΠΑΣΟΚ, ιδίως στη διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδοσκόπων σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Τη «λογική της ανάπτυξης δια του τσιμέντου», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τελικά έχει αλλεργία με το πράσινο. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση οδηγεί στη τσιμεντοποίηση το Ελληνικό και κατηγόρησε τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι με την προσθήκη που επέφερε στο νομοσχέδιο επιτρέπει χρήσεις αμιγούς κατοικίας στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά, δημιουργώντας μία πόλη μέσα στην πόλη.

Έμφαση στη νομοθετική πρόνοια για το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος επισημαίνοντας ότι ενώ είναι ένα θετικό σχέδιο, απουσιάζει η πρόνοια για διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων, την αξιοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και του ελληνικού εργατικού δυναμικού. Ο βουλευτής αναφέρθηκε και στην τροπολογία για τη δυνατότητα να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό σε 3.500 στρέμματα στο Πεντελικό Όρος η Εκκλησία, στηλίτευσε την απόσυρσή της από τους βουλευτές που την είχαν καταθέσει και κάλεσε την Πολιτεία να μην υπαναχωρήσει υποκύπτοντας στις πιέσεις δημάρχων να μην προχωρήσει η επένδυση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης