Σφοδρή αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρο Βούγια και του βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του για τις αστικές συγκοινωνίες, με τον ερωτώντα βουλευτή να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί πραξικοπηματικά και τον υφυπουργό να επισημαίνει, πως πρόκειται για βιώσιμη και δίκαιη λύση προς όφελος του κοινού και των συγκοινωνιών.

Το πρώτο που διασφαλίζεται είναι ο δημόσιος χαρακτήρας του νέου οργανισμού και οι θέσεις εργασίας, ενώ όχι μόνον δεν υπάρχει καμία απόλυση, αλλά αντιθέτως θα προκύψουν νέες θέσεις, διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα ότι από 580 εκατ. ευρώ που ήταν το έλλειμμα το 2009, μειώθηκε στα 400 εκατ. το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λαφαζάνης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποφάσισε ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύει ότι «στη χώρα λειτουργεί ένα οιονεί πραξικόπημα που έχει κουρελιάσει το Σύνταγμα και το οποίο δεν κάνει εξυγίανση, αλλά φέρνει την διάλυση των αστικών συγκοινωνιών, καταργεί πλήρως τις Συλλογικές Συμβάσεις, πάει να μειώσει τους μισθούς κατά 50%, ανοίγει την κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών και επιχειρεί ένα μείζον κοινωνικό έγκλημα, που είναι η αύξηση των εισιτηρίων (40%)».

Απαντώντας ο κ. Βούγιας, είπε πως το «πολιτικό υβρεολόγιο» αποδεικνύει ασχετοσύνη για το καθεστώς των συγκοινωνιών και ανέφερε ότι ένας μη βιώσιμος οργανισμός, είναι εκείνος που θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Η κυβέρνηση έπρεπε να βρει δίκαιη λύση και βιώσιμη, τόνισε και εξειδίκευσε πως αυτή εξασφαλίζεται με την κρατική επιδότηση «που θα υπάρχει πάντα» και θεσμοθετείται στο 40%, την κάλυψη κατά 60% από τα εισιτήρια και από το στοιχειώδες νοικοκύρεμα, το οποίο «δεν θα προκύψει από μείωση βασικών μισθών και επιδομάτων», αλλά από την περικοπή δευτερευόντων απολαβών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορικά με το εισιτήριο, ο υφυπουργός, επισήμανε πως έχουμε το φθηνότερο εισιτήριο από όλη την Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

Στα άκρα η σύγκρουση με την Κυβέρνηση
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011, 10:14

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης