Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Βενιζέλου - Κεφαλογιάννη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011, 14:21
Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Βενιζέλου - Κεφαλογιάννη
Tο θέμα της συνεννόησης «άνοιξε» και πάλι στην Ολομέλεια, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να ζητεί να δοθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκάθαρο το μήνυμα της σύμπνοιας ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup, εξ αφορμής μιας αποστροφής του λόγου του βουλευτή της Ν.Δ., Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία αντέδρασε, ερμηνεύοντάς την, ο υπουργός Οικονομικών.

«Με άφησε κατάπληκτο η αναφορά του μετριοπαθούς και υπεύθυνου συναδέλφου από την Ν.Δ. πως το ΠΑ.ΣΟ.Κ., που ψηφίζει μόνο του, πρέπει να προσέξει γιατί αν αποτύχει στην εφαρμογή αυτού - που δεν ψηφίζει η Ν.Δ. - θα αποτύχει και θα καταστραφεί η χώρα. Βρίσκω ιστορικά τραγικό να λέει ότι “σηκώνετε το βάρος της Ελλάδας αλλά εμείς παρακολουθούμε από απόσταση ασφαλείας και μπορεί να μην επιχαίρουμε αν καταστραφείτε, εσείς κι η Ελλάδα, αλλά είμαστε εδώ να διεκδικήσουμε τον επόμενο γύρο”. Αυτό είναι μια αντίληψη έξω από τη λογική των στιγμών και αδικαίωτη ιστορικά», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είπε προς τον κ. Χατζηδάκη ότι θα ήταν ευτυχής ,αν ερμήνευε αυθεντικά τα λεγόμενά του και εκφραζόταν με μεγαλύτερη σαφήνεια, «για να στείλουμε μήνυμα συνενεύθυνης και συστράτευσης».

«Είμαι απολύτως σαφής. Εμείς στο νομοσχέδιο συμφωνούμε επί της αρχής σε τρία κεφάλαια από τα έξι (για τις αποκρατικοποιήσεις, για το Δίκαιο της επιφανείας και για τη μείωση των δαπανών) κι ενώ δεν συμφωνούμε στα υπόλοιπα τρία που και ο ίδιος ο υπουργός με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο δεν συμφωνεί κι ο ίδιος, απαιτεί από την Ν.Δ. να συμμετάσχει σε αυτό», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης.

Επίσης, ο βουλευτής της Ν.Δ. τόνισε πως είναι υπέρ της συνεννόησης, για το σωστό όμως, και ζήτησε να εξηγήσει ο πρωθυπουργός, τι είδους συναίνεση έκανε όταν παραιτήθηκε πέντε ώρες και μετά ανακάλεσε προχωρώντας σε ανασχηματισμό.

«Σύγχυση επικρατεί στην κυβέρνηση. Εμείς στηρίζουμε την Ελλάδα και την εθνική προσπάθεια, αλλά δεν μπορούμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση σε κάθε επιλογή της. Είναι ξεκάθαρο ότι καθώς προχωρείτε με τον τρόπο που έχετε προχωρήσει το βάρος φυσικά για την αποτυχία δεν θα είναι δικό μας, θα είναι δικό σας. Καλά να δίνουμε εξηγήσεις για το παρελθόν αλλά δεν μπορούμε να δίνουμε εξηγήσεις και για την κυβέρνηση που κυβερνά σήμερα κι αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.», κατέληξε απευθυνόμενος προς τον κ. Βενιζέλο.

«Είμαι σίγουρος ότι σε αυτή την αίθουσα ουδείς εύχεται να αποτύχει η χώρα, το αντίθετο κι όλοι επιδιώκουμε να επιτύχει η χώρα μας», παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, είπε προς τον υπουργό Οικονομικών πως «η καθ’ έδρας διδασκαλία είναι για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές όχι για το Κοινοβούλιο, ενώ η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος».

Απαντώντας, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι τα τελευταία 20 χρόνια υπηρετεί τον ελληνικό λαό. «Δεν διδάσκω σε κανέναν κι ούτε η ακαδημαϊκή μου ιδιότητα είναι προς ψόγο», δήλωσε. Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Κεφαλογιάννη, είπε: «Όπως έχετε την αξίωση να ασκείτε αυστηρή κριτική αυστηρή λησμονώντας τι έγινε στον τόπο επί των ημερών σας, έτσι θα ακούτε και τις απαντήσεις».

Κατέληξε δε τονίζοντας πως «απαιτείται σοβαρότητα συναίνεση και προοπτική και να εκπέμψουμε μηνύματα συνεννόησης για να μπορέσω να αντιμετωπίσω το Eurogroup».

«Εμένα με ενδιαφέρει η πολιτική ουσία», τόνισε.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011, 14:21