Την άρση της ασυλίας του βουλευτή Επικρατείας του ΛΑ.Ο.Σ. και πρώην διοικητή της Ε.Υ.Π., Ιωάννη Κοραντή, ζητεί με αίτημα στη Βουλή η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου, σχετικά με την υπόθεση διαγωνισμού της Υπηρεσίας Πληροφοριών για τη δημιουργία «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας».

Το πόρισμα της Εισαγγελέως, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση από τα τέλη του 2010, του αποδίδει διαγωνισμό-σκάνδαλο, μέσω του οποίου επιχείρησε να αποσπάσει 1,5 εκατομμύριο ευρώ που «προοριζόταν για άλλους σκοπούς» από αυτούς για τους οποίους το ζήτησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα αρμόδια όργανα του Κοινοβουλίου θα πρέπει να διαπιστώσουν αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία εις βάρος των συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και της απάτης εις βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία, αδικήματα που δικάζονται σε βαθμό κακουργήματος.

Στο πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον Δεκέμβριο του 2010, γινόταν λόγος για το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά την προκήρυξη διαγωνισμού που έγινε από την Ε.Υ.Π..

Το συνολικό ποσό που προβλέφθηκε ήταν 1.583.120 ευρώ και έπειτα από διεθνή κλειστό διαγωνισμό, το ανέλαβε η κοινοπραξία «Πλανητική ΑΕ» και «Pansystems AE», τον Μάιο του 2008.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ότι, αν και το έργο δεν παραδόθηκε ποτέ ολοκληρωμένο, καταβλήθηκαν 665.065,89 ευρώ, αλλά δεν καταβλήθηκε τελικά το υπόλοιπο ποσό των 918.033,11 ευρώ, αν και είχαν πιστωθεί σε λογαριασμό της ΕΥΠ.

Για την υπόθεση, η εισαγγελέας ήδη έχει καλέσει ως υπόπτους μη πολιτικά πρόσωπα, με βάση καταθέσεις στη δικογραφία, μέρος της οποίας αποστέλλει στη Βουλή. Η δικογραφία δεν αποστέλλεται ολόκληρη, όπως γίνεται συνήθως, καθώς, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, «σε αυτή διαλαμβάνονται και απόρρητα έγγραφα της Ε.Υ.Π.».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης