Ήσυχος στο NBC: Κάνουμε μία εθνική καμπάνια διαρκείας για τις γερμανικές οφειλές

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015, 18:59
Ήσυχος στο NBC: Κάνουμε μία εθνική καμπάνια διαρκείας για τις γερμανικές οφειλές
Συνέντευξη στον ανταποκριτή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC στο Βερολίνο, Andy Eckardt, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, για το το βίντεο που προβάλλεται στο μετρό της Αθήνας σχετικά με τις γερμανικές οφειλές.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο αμερικανικό δίκτυο αναπαράγει στην διαδικτυακή του έκδοση την αγγλική εκδοχή του βίντεο που προβάλλεται στο Μετρό της Αθήνας και σήμερα Πέμπτη 14/5/15, το μεσημέρι ώρα Ελλάδας (πρωί τοπική ώρα) ήταν το τρίτο δημοφιλέστερο θέμα στο online του NBC.

Ο κ. Ήσυχος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του δημοσιογράφου του NBC τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα δεν είναι μόνο μια καμπάνια ενός μικρού video 15’’ -19’’ για την ιστορική μνήμη που προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό, αλλά μια εθνική καμπάνια, που συμμετέχουμε και στηρίζουμε, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές.

Δεν είναι μόνο το θέμα των γκρεμισμένων σπιτιών, των θανάτων και των ακρωτηριασμών πολλών ανθρώπων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αλλά επίσης και των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών, της παράνομης εξόρυξης μεταλλευμάτων, όπως το χρώμιο που ήταν το κύριο που εισήγε η Γερμανία από την Ελλάδα τη περίοδο 41-43.

Είναι μια καμπάνια που θα έχει διάρκεια, δεν θα είναι μόνο οπτικοακουστικό το υλικό που θα παρουσιαστεί, αλλά θα είναι μια καμπάνια πολλών και διαφορετικών δραστηριοτήτων που θα λάβουν μέρος και στις δύο χώρες, Ελλάδα και Γερμανία. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω και στα εθνικά αρχεία από τις ΗΠΑ που έχουμε παραλάβει, τα οποία αποτελούνται από 400.000 σελίδες και αναφέρονται στη κατοχή των Ναζί στην Ελλάδα, συν τα ρωσικά αρχεία που λάβαμε από τη κυβέρνηση της Ρωσίας. Αυτά τα αρχεία μας διευκολύνουν και συνεισφέρουν ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι για αυτά που λέμε, γιατί ακόμη υπάρχει ανοιχτή πληγή μεταξύ των δύο χωρών και πρέπει να την κλείσουμε, όχι μόνο από την οικονομική πλευρά, αλλά ηθικά, ιστορικά και νομικά. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό στοιχείο και ζητούμενο της καμπάνιας μας.

Δεν ξέρω αν το βίντεο είναι προκλητικό, όπως με ρωτάτε, αλλά σίγουρα είναι σοκαριστικό για αρκετούς Έλληνες να μαθαίνουν ότι στη χώρα τους πέθαναν πάνω από 300.000 άνθρωποι από πείνα. Και αυτοί οι αριθμοί έχουν επιβεβαιωθεί από το ελληνικό κράτος, από τα αρχεία των εθνικών και στρατιωτικών υπηρεσιών, αλλά επίσης έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φόρα και φυσικά μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης σε διάφορα συνέδρια που έχουν διοργανωθεί από τις χώρες που έχουν υποφέρει από τη ναζιστική κατοχή. Είναι πραγματικοί αριθμοί, δεν τους βγάλαμε από το μυαλό μας. Και θα συμφωνήσω μαζί σας ότι είναι σοκαριστικοί οι αριθμοί, όχι όμως προκλητικοί. Αποτελεί μέρος της ιστορίας μας και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία μας στην Ευρώπη.

Επικεντρωνόμαστε στην ευρωπαϊκή, αλλά και διεθνή κοινή γνώμη. Δεν είναι διμερές το πρόβλημα, αλλά διεθνές, γιατί έχει να κάνει με την άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη σήμερα, και είναι πολύ σημαντικό να ενωθούν οι άνθρωποι και οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας απέναντι στους κινδύνους του φασισμού στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τη «Χρυσή Αυγή». Είναι ένα μικρό φιλμ και μια καμπάνια για το χθες, το σήμερα και το αύριο.

Είναι λοιπόν στη γραμμή της πολιτικής της κυβέρνησης μας να ανοίξει η συζήτηση και να συγκροτήσουμε μια επιτροπή μεταξύ των δυο χωρών η οποία θα διερευνήσει τις πιθανότητες να βρούμε λύσεις. Είναι ακόμη ανοιχτό το θέμα. Είναι διμερές. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι πολιτισμικό πρόβλημα του 20-21ου αιώνα, έχει πολλές πτυχές. Και αυτή η καμπάνια θέλει να πείσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι έχουμε τα ιστορικά γεγονότα και στοιχεία με το μέρος μας.

Αυτή είναι μια καμπάνια στην οποία εμπλέκονται αρκετά υπουργεία, κυρίως το Άμυνας με τα εθνικά αρχεία και το Υπουργείο Μεταφορών και τελεί υπό την αιγίδα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές της οποίας επικεφαλής είναι η κυρία Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Βουλής».

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015, 19:06