«Ίσως να πρέπει να δημιουργήσουμε μία μίνι Σένγκεν χωρίς Ελλάδα και Ιταλία»

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 18:47
«Ίσως να πρέπει να δημιουργήσουμε μία μίνι Σένγκεν χωρίς Ελλάδα και Ιταλία»
Οι χώρες στα ανατολικά της Ευρώπης δεν κάνουν ό,τι οφείλουν να κάνουν για να ενσωματώσουν τους πρόσφυγες και οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αδυνατούν να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη διαδικασία καταγραφής των αιτούντων άσυλο, υποστηρίζει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προειδοποιώντας ότι για να λυθεί το θέμα ίσως πρέπει να δημιουργηθεί μια «μίνι ζώνη Σένγκεν» στην οποία θα συμμετέχουν μόνο Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία και Βέλγιο.

Μιλώντας στην ολλανδική Financieele Dagblad, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί αυτό θα είναι αν υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη και καλή συνεργασία για τον χειρισμό των προσφυγικών ροών «κάτι που σήμερα δεν υπάρχει».

«Δεν είμαι αισιόδοξος. Θα πρέπει να επενδύσουμε ταυτόχρονα στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και στην ασφάλεια των συνόρων. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα δικά τους μέτρα για να προστατέψουν τις κοινότητές τους. Η Ευρώπη έχει φτάσει σε αυτό το σημείο και με πληγώνει που το παραδέχομαι» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Ο δημοσιογράφος Ρικ Βίνκελ που μίλησε με τον κ. Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι το γεγονός ότι κατονόμασε χώρες όπως η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο - ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλεται η Δανία - δείχνει ότι με αυτόν τον τρόπο αρχικά ο Ολλανδός πολιτικός θέλει να απευθύνει μια προειδοποίηση...

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015, 18:47