Αυτή η Βουλή έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος σε ζητήματα που είναι ώριμα, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου και επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος, ένα άρθρο που εξαιτίας του «ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα».

Η Σ. Αναγνωστοπούλου σχολίασε τη θέση του κ. Βενιζέλου ότι καμία διάταξη δεν πρέπει να πάρει πάνω από 179 ψήφους σε αυτήν τη Βουλή. «Αυτό το Σώμα, αυτήν τη στιγμή, αναλαμβάνει την ευθύνη που αυτός ο λαός απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και εξαιτίας του άρθρου 86 και άρα χρειάζεται αναθεώρηση; Συναινούμε ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή προς αυτήν την κατεύθυνση θα το αναθεωρήσει; Αν δεν μιλήσουμε γι’ αυτό, φοβάμαι ότι θέλουμε να φτιάξουμε έναν χυλό», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας και της διάρκειας της βουλευτικής θητείας, η κ. Αναγνωστοπούλου κάλεσε όλους να αναλογιστούν ότι «αυτή η κοινωνία, αυτήν τη στιγμή, ιδίως μετά την εμπειρία της κρίσης, φωνάζει ότι το πολιτικό σύστημα συγκροτήθηκε σε μια ελίτ, σε διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα, με ένα πελατειακό σύστημα και άρα πρέπει αυτό να σπάσει και άρα η βουλευτή ασυλία πρέπει να διαφοροποιηθεί και να αναθεωρηθεί». Η ίδια μίλησε και για την ανάγκη να περιληφθεί στην αναθεώρηση η βουλευτική θητεία με τρόπο ώστε η βουλευτική ζωή να μην επαγγελματοποιείται. «Πρέπει τώρα να απαντήσουμε σε αυτά. Όχι αύριο. Άρα, συναινέσεις σε τέτοια μείζονα άρθρα πρέπει να υπάρξουν», τόνισε.

Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, η κ. Αναγνωστοπούλου επισήμανε ότι μπορεί η Βουλή να συναινέσει ώστε το κράτος να είναι ουδετερόθρησκο. «Πρέπει να συναινέσουμε ότι το κράτος δεν θρησκεύεται; Η κοινωνία θρησκεύεται ή δεν θρησκεύεται. Το κράτος, όμως, δεν θρησκεύεται. Πρέπει να συναινέσουμε; Κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την αναθεώρηση για να ισχυριστούν ότι θα καταργηθούν οι εκκλησίες, οι βαφτίσεις και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Υπήρξαν και άλλοι που έκαναν άλλα σόου με αυτό το άρθρο. Για μένα, προσωπικά, έπρεπε να καταργηθεί και η διατύπωση επικρατούσα θρησκεία. Ήδη, από τον Κοραή, υπάρχει αυτό το αίτημα. Αν δεν το φέρνουμε τώρα είναι γιατί όντως χρειάζονται συναινέσεις σε ένα κρίσιμο θέμα που ακουμπάει την παράδοση του ελληνικού λαού. Αλλά, τουλάχιστον, ας συμφωνήσουμε στα minima», υποστήριξε.

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η κ. Αναγνωστοπούλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι στην κρίση υπονομεύτηκαν δημοκρατικοί θεσμοί, η λαϊκή κυριαρχία, υπονομεύτηκε η ίδια η Δημοκρατία. «Είναι επείγον το κοινοβουλευτικό σύστημα να ξαναβρεί τρόπους να μην αποστεωθεί. Για να μη χάσει την πολιτική του δυναμική. Να συνομιλήσει πάλι με τον δρόμο. Να συνομιλήσει και να συνεγείρει τον λαό στην πολιτική πράξη. Δεν είναι κατεπείγον; Δεν χτυπάει η καμπάνα, όταν μάλιστα βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό του εκλογικού Σώματος απέχει από τις εκλογές; Όταν βλέπουμε την άνοδο της ακροδεξιάς; Δεν πρέπει να βρεθούν δρόμοι, με τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, την άμεση δημοκρατία, σε συνδυασμό με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς;», είπε ο κ. Αναγνωστοπούλου. Σχολιάζοντας, δε, τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πρότασή του για τα δημοψηφίσματα, σημείωσε: «Είμαι υπερήφανη για το δημοψήφισμα του 2015. Σε εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, αν το 62% του ελληνικού λαού δεν στεκόταν δίπλα στην κυβέρνησή του, η χώρα θα είχε βγει από την Ευρωζώνη, όπως το κανόνιζε ο Σόιμπλε! Ήταν μια μεγαλειώδης στιγμή. Απαξιώστε την όσο θέλετε. Εμείς και αυτοί ξέρουν… ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την πρόταση της ΝΔ για ιδιωτικά πανεπιστήμια και το άρθρο 16, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το συμπεριέλαβε στη δική του πρόταση, η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε ότι σε αυτό το θέμα «συμπυκνώνεται η σύγκρουση της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων με τον νεοφιλελευθερισμό και τις συντηρητικές δυνάμεις». Τέλος, επεσήμανε ότι το άρθρο 16 του Συντάγματος είναι η περιφρούρηση, μέσα από τη γνώση και την έρευνα, του δημόσιου χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης