Απαντήσεις στις επιθέσεις που δέχθηκε για το κλείσιμο της ΕΡΤ, έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για την ΕΡΤ.

Ο κ. Κεδίκογλου επανέλαβε ότι «πιθανότητα ριζικών αλλαγών στην ΕΡΤ εν λειτουργία δεν υπήρχε, καθώς ήταν ο κατεξοχήν Οργανισμός που έφερε όλες τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου».
Επιπλέον, στην ομιλία του αναφέρθηκε και στα χρόνια που ο ίδιος υπήρξε δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σας μιλάω μετά λόγου γνώσεως» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, «γιατί έζησα την ΕΡΤ με διάφορες ιδιότητες: Του συντάκτη, του παρουσιαστή, του βουλευτή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και του αρμόδιου υφυπουργού. Και επειδή δέχτηκα ουκ ολίγες προσωπικές επιθέσεις -ορισμένες εξαιρετικά ανοίκειες- οφείλω και ορισμένες απαντήσεις.

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως συμβασιούχος στην ΕΡΤ το 1990. Τοποθετήθηκα στο λεγόμενο «γερμανικό νούμερο», 24.00 με 06.00 το πρωί, στον πρώτο πόλεμο του Περσικού, στα διεθνή λόγω γλωσσομάθειας. Μιλάω τρεις γλώσσες, εκτός των ελληνικών και τουλάχιστον εκείνη την εποχή σπάνιζαν οι δημοσιογράφοι που ήξεραν γλώσσες. Μετά εξελίχθηκα σε πολιτικό συντάκτη και παρουσιαστή μέχρι το 1995, οπότε, λόγω δυσμένειας της τότε διοίκησης, με έβαλαν στο «ψυγείο», μια προσφιλής πρακτική στην ΕΡΤ.

Για να μη διαμαρτύρομαι για το «ψυγείο», μου προσέφεραν μονιμοποίηση, μια άλλη προσφιλής τακτική. Εγώ, όμως, δεν το δέχτηκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ενάντια στις αρχές μου να κάθομαι και να μη δουλεύω. Έτσι, προτίμησα να παραιτηθώ.
Το αν άξιζα, το απέδειξε η περαιτέρω πορεία μου σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Για πολλά χρόνια κόλλησα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα, σε δύσκολα πόστα, χωρίς κομματικούς ή άλλους προστάτες, κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν αρκετοί από τους επικριτές μου».

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους έπρεπε όπως είπε να κλείσει η ΕΡΤ:
«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση έπρεπε να αναδιαρθρωθεί εκ βάθρων. Κι ένας χρόνος κυβερνητικής εμπειρίας διέλυσε και τις τελευταίες αμφιβολίες εάν αυτό θα ήταν εφικτό με την ΕΡΤ Α.Ε. σε λειτουργία. Ήταν αδύνατον! Ήταν αδύνατον, γιατί δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ούτε το ηλεκτρονικό παρουσιολόγιο για να ξέρουμε πότε, πώς και που δουλεύει ο κάθε εργαζόμενος. Ήταν αδύνατον γιατί δεν μπορούσες να μεταφέρεις έναν εργαζόμενο από την Κατεχάκη στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα άτομα της ίδιας ειδικότητας, ο ένας να κάθεται στην Κατεχάκη και ο άλλος να χρεώνει υπερωρίες στην Αγία Παρασκευή.

Αυτά τα στοιχειώδη ήταν casus belli για τους εργατοπατέρες της ΠΟΣΠΕΡΤ, πόσο μάλλον οι ριζικές αλλαγές, που όλοι βλέπω να συμφωνούν ότι απαιτούνται για μία σύγχρονη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Η αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης για να υλοποιηθούν όχι μόνο τα στοιχειώδη, αλλά και τα επιβεβλημένα, για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αναδεικνύεται με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο σε δύο παραδείγματα:

Το πρώτο παράδειγμα είναι το Champions League. Το είχα φέρει ως τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας στην Αντιπολίτευση και στη Βουλή, το είχα πάει και στη Δικαιοσύνη. Είναι μία εξωφρενική ιστορία. Η ΕΡΤ πλήρωσε 32,4 εκατομμύρια ευρώ για τρία χρόνια μεταδόσεως του Champions League, όταν η αμέσως επόμενη προσφορά ήταν 7,2, δηλαδή κάτω από το 25%.

Θέλετε να μάθετε και για τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ; Είναι κάτω από 10 εκατομμύρια το χρόνο. Και επειδή είχε εμπειρία από Champions League, 1 εκατομμύριο το χρόνο μπορούσε να βγάζει η ΕΡΤ. Και, όμως, πλήρωνε πάνω από 10 εκατομμύρια το χρόνο, έντεκα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης