«Η ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Νίμιτς δεν αμβλύνει, αλλά ενισχύει τις ανησυχίες μας» δήλωσε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής στο «Πρακτορείο 104,9 FM», σχετικά με την προοπτική οι διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Η θέση μας, την οποία είπαμε και στον διαμεσολαβητή, είναι απόλυτα ξεκάθαρη: Ο φόβος που έχουμε είναι ότι η λύση για το σκοπιανό ζήτημα πάει να σαλαμοποιηθεί. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει αυτή η λύση να είναι συνολική, ενιαία και αδιαίρετη και ότι πρώτον θα πρέπει να εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα, δεύτερον να υπάρξει μία αποδεκτή ονομασία και τρίτον η υιοθέτησή της να είναι για όλες τις χρήσεις και από όλους. Εάν δεν δούμε τη συμφωνία στην ολότητά της έχω την εντύπωση ότι δεν θα εξυπηρετήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» εξήγησε ο βουλευτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς εάν η θέση της ΝΔ, όπως την παρουσίασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, για μία «αποδεκτή από τους Έλληνες ονομασία», μπορεί να ερμηνευτεί ως αίτημα για δημοψήφισμα διευκρίνισε: «Σε καμία περίπτωση. Εμείς ποτέ δεν ήμασταν το κόμμα που θεωρούμε ότι πρέπει να βγαίνουμε και να ζητάμε δημοψηφίσματα. Αυτά τα λέει ο κ. Καμμένος το πρωί και τα παίρνει πίσω το βράδυ. Καλό είναι όταν συζητάμε για τόσο σημαντικά θέματα να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί στον δημόσιο λόγο μας και αυτό κάνει η ΝΔ».

Σχολιάζοντας διαφορετικές τοποθετήσεις εντός της ΝΔ για το ζήτημα της πΓΔΜ ο κ. Καραμανλής παρατήρησε: «Δεν κυβερνά η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών σε εντελώς διαφορετικές γραμμές. Εμείς αντιμετωπίζουμε το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα κι έχω την εντύπωση ότι το ίδιο πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς τα δείγματα γραφής, τα οποία έχουμε αυτές τις ημέρες, δεν οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα».

Ερωτηθείς εάν προτίθεται να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται την Κυριακή στην Αθήνα ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα συμμετέχουν πολιτικοί στο συλλαλητήριο, καθώς τα συλλαλητήρια γίνονται για να υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή από τον λαό και τους πολίτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ λάθος να βγαίνουν πολιτικοί και να δηλώνουν ότι “θα είμαι παρών”. Ο καθένας κάνει ό,τι αισθάνεται, η ΝΔ εξαρχής είχε μία ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση και άφησε τους βουλευτές της ελεύθερους να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Δεν σημαίνει ότι αυτοί που συμμετείχαν είναι υπερπατριώτες και αυτοί που δεν συμμετείχαν ήταν προδότες», είπε και διευκρίνισε: «Συμμετείχα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, θα είμαι στην Αθήνα κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή και εννοείται ότι θα βγω να δω πόσο κόσμο έχει. Καλό θα ήταν, όμως, η παρουσία όλων των πολιτικών να είναι διακριτική, για έναν πολύ απλό λόγο, διότι τελικά ο λαός πρέπει να είναι αυτός που θα μιλήσει και όχι οι πολιτικοί».

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια σημείωσε ότι η ΝΔ συνομιλεί τακτικά με την Εκκλησία και τη σέβεται, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να υπαγορεύει τι θα κάνει μία εκλεγμένη κυβέρνηση ή τι θα κάνει μια αντιπολίτευση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης