Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, κινήθηκε η αντιπολιτευτική κριτική κατά της κυβέρνησης, από τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με συνέντευξη, που παραχώρησε στο zougla.gr.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Ο πήχης που έθεσε η κυβέρνηση έφτασε πολύ χαμηλά. Από τη διαγραφή χρέους που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, πήγαμε στη διαγραφή λέξεων από ένα ανακοινωθέν. Έθεσαν ως στόχο μια καλύτερη λεκτική διατύπωση για να έρθουν πίσω και να πουν στον ελληνικό λαό ότι πέτυχαν ένα θρίαμβο. Αυτό ονομάζεται κοροϊδία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σχολίασε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι: «Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση. Μας έλεγαν όλους αυτούς τους μήνες ότι διαπραγματεύτηκαν για λύση στο ζήτημα του χρέους, όταν οι ίδιοι στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 υπέγραψαν ότι οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί το 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».

Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, εξήγησε γιατί το κόμμα του ζητάει με αμείωτους ρυθμούς εκλογές, είπε ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ, ως ενδεχόμενη αυριανή διακυβέρνηση του τόπου σχετικά με την αλλαγή, τη βελτίωση ή την κατάργηση, μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα μπορέσει να εφαρμόσει προς «όφελος» και «ανακούφιση» της κοινωνίας.

Τέλος, ο κ. Κυρανάκης, απάντησε σε σχετικό ερώτημα του zougla.gr αναφορικά με το πώς σχολιάζει, δηλώσεις στελεχών της αριστεράς, που παραδέχονται με δημόσιες δηλώσεις τους, πως είτε «έκαναν λάθος» είτε «ντρέπονται» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τους σημερινούς κυβερνώντες. Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δυο ειδών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι “μετανιωμένοι” και οι επαγγελματίες ψεύτες. Οι πρώτοι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τον ερχομό αυτής της αποτυχημένης κυβέρνησης, αλλά τουλάχιστον το αναγνωρίζουν. Οι δεύτεροι, εγκλωβισμένοι στη μανία τους για την εξουσία δεν έχουν πλέον κανένα ηθικό φραγμό».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Κωνσταντίνου Κυρανάκη, στο zougla.gr:


Ερ: Πως κρίνετε τη συμφωνία που έφερε ο κ. Τσίπρας για την αξιολόγηση;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ. Ο πήχης που έθεσε η κυβέρνηση έφτασε πολύ χαμηλά. Από τη διαγραφή χρέους που είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, πήγαμε στη διαγραφή λέξεων από ένα ανακοινωθέν. Έθεσαν ως στόχο μια καλύτερη λεκτική διατύπωση για να έρθουν πίσω και να πουν στον ελληνικό λαό ότι πέτυχαν ένα θρίαμβο. Αυτό ονομάζεται κοροϊδία. Ο συνταξιούχος έχει θυσιάσει δύο ή και τρεις συντάξεις, ο μισθωτός θα πληρώσει ακόμη πιο αυξημένο φόρο, ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές λόγω των μέτρων που ψήφισαν ενθουσιασμένοι πριν λίγες εβδομάδες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να δεχτούν ότι το αντάλλαγμα γι’ αυτές τις θυσίες ήταν η διαγραφή μερικών λέξεων από ένα ανακοινωθέν.

Ερ. Πως σχολιάζετε τη διαπραγματευτική πολιτική που κράτησε η ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα;

Απ. Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση. Μας έλεγαν όλους αυτούς τους μήνες ότι διαπραγματεύτηκαν για λύση στο ζήτημα του χρέους, όταν οι ίδιοι στο Eurogroup του Μαΐου του 2016 υπέγραψαν ότι οποιαδήποτε κρίσιμη απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθεί το 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Ζητούν από τους δανειστές να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, όταν ήδη έχουν βάλει την υπογραφή τους σε αυτή την απόφαση. Είτε λοιπόν δεν ξέρουν τι έχουν υπογράψει, είτε κοροϊδεύουν συνειδητά τον ελληνικό λαό.  Από το 2015 μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραδίδει συνεχώς μαθήματα για το τι πρέπει κανείς να αποφεύγει όταν συμμετέχει σε μία διαπραγμάτευση. Μια συμφωνία πρέπει να ξέρεις πως να τη διαπραγματευτείς και να ξέρεις πως να την εφαρμόσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο.

Ερ. Από τη μεριά σας, το κόμμα σας, ζητάει με αμείωτους τόνους, την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Γιατί;

Απ.Όσοι δεν θέλουν εκλογές σημαίνει ότι είναι ευχαριστημένοι με τη διακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Είναι δικαίωμά τους. Το 90% των πολιτών όμως διαφωνεί μαζί τους, δηλώνοντάς το σε κάθε μέτρηση. Τα ποσοστά δυσαρέσκειας απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ. Αυτό προφανώς δεν το ακούν στο Μαξίμου. Εκεί βλέπουν μόνο τηλεοπτικές εκπομπές που χειροκροτούν την κυβέρνηση, διαβάζουν μόνο έντυπα και ιστοσελίδες που αναπαράγουν τα ψέματά τους, ακούν μόνο ραδιόφωνα που κάνουν ανάγνωση των κυβερνητικών non-paper.  Αυτοί λοιπόν που ζητούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσύρει το αίτημα για δημοκρατική διέξοδο από την κρίση και άρα εκλογές, ταυτίζουν τα συμφέροντά τους με αυτά του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ. Σε ενδεχόμενη αυριανή διακυβέρνηση του τόπου από τη ΝΔ, ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, για την αλλαγή, τη βελτίωση ή την κατάργηση, μέτρων που έχουν ψηφιστεί και θα μπορέστε να εφαρμόστε προς «όφελος» και «ανακούφιση» της κοινωνίας;

Απ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρεις βασικούς στόχους. Να ανανεώσει το πολιτικό σύστημα, να βάλει σε τάξη το κράτος και να ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα. Γι’ αυτό έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας σε νέους ανθρώπους, γι’ αυτό επιμένουμε στις προτάσεις μας για την αξιολόγηση, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ασφάλεια, γι’ αυτό έχουμε καταθέσει σχέδιο δραστικής μείωσης της φορολογίας. Οι πολίτες μπορούν να περιμένουν κάτι διαφορετικό από εμάς. Μπορούν να περιμένουν τήρηση όλων των δεσμεύσεων, αλήθειες και σοβαρότητα. Λέξεις και έννοιες που είναι τελείως άγνωστες για τον κ. Τσίπρα και τη σημερινή κυβέρνηση. Και πάνω απ’ όλα, μπορούν να περιμένουν μια πολιτική που θα δώσει έμφαση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε η χώρα να πατήσει άμεσα γερά στα πόδια της.

Ερ. Κύριε Κυρανάκη, όλο και περισσότερα στελέχη της αριστεράς παραδέχονται με δημόσιες δηλώσεις πως είτε «έκαναν λάθος» είτε «ντρέπονται» για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς τους σημερινούς κυβερνώντες. Ενδεικτικά αναφέρω τις δηλώσεις όπως της κας Σακοράφα: «νοιώθω ντροπή που ήλπιζα σε σας». Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Απ. Υπάρχουν δυο ειδών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οι “μετανιωμένοι” και οι επαγγελματίες ψεύτες. Οι πρώτοι έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης για τον ερχομό αυτής της αποτυχημένης κυβέρνησης, αλλά τουλάχιστον το αναγνωρίζουν. Φυσικά η συγνώμη τους δεν φέρνει πίσω και τα χαμένα εισοδήματα των πολιτών, των οικογενειών και των επιχειρήσεων αυτά τα 2,5 χρόνια. Οι δεύτεροι, εγκλωβισμένοι στη μανία τους για την εξουσία δεν έχουν πλέον κανένα ηθικό φραγμό. Ο κόσμος έχει ακούσει τόσα ψέματα από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά από τον πρωθυπουργό, που ότι κι αν λένε σήμερα, είναι δεδομένο ότι περιέχει μηδενική αξιοπιστία. Θυμίζω ότι πάνω από 100 στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είχαν δεσμευθεί δημόσια ότι δεν θα ψήφιζαν νέα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Σήμερα δεσμεύονται δημόσια για την έξοδο από τα μνημόνια σε ένα χρόνο από τώρα. Οι πολίτες δεν ανέχονται άλλη κοροϊδία. Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν σοβαρό, αξιόπιστο, εργατικό, ειλικρινή πρωθυπουργό που να ξέρει πώς λύνονται τα προβλήματα. Χωρίς πολλά λόγια, χωρίς υποσχέσεις αλλά με πολλή δουλειά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης