«Η στρατηγική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων αποτυγχάνει, γιατί είναι αντιφατική. Τα κλειστά σύνορα θησαυρίζουν τους εμπόρους του trafficking κι είστε συνένοχοι!» τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Η παρέμβασή της έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης προφορικής ερώτησης που κατέθεσαν 14 ευρωβουλευτές από την GUE/NGL μαζί με ακόμη τέσσερις ευρωβουλευτές και από τους Πρασίνους, τους Σοσιαλδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους. Η προφορική ερώτηση των 18 ευρωβουλευτών ζητεί από την Κομισιόν να παρουσιάσει μια αναθεωρημένη στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, δίνοντας νέες κατευθυντήριες γραμμές και λαμβάνοντας πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να ερευνήσει τις χρηματικές και οικονομικές πλευρές της εμπορίας ανθρώπων, και να ενισχύσει με κονδύλια και σχέδια δράσης τη διάσταση του φύλου σε όλες της τις πολιτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εμπορία ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, εγκληματική επιχείρηση παγκοσμίως, με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν το 98% των θυμάτων του. Παρά το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο και η εθνική νομοθεσία 134 χωρών ποινικοποιούν την εμπορία σεξ, ωστόσο εξακολουθεί να είναι νομικά και κοινωνικά αποδεκτή η μεταχείριση και εκμετάλλευση των γυναικών και των κοριτσιών ως εμπορεύματα. Τα στοιχεία για τα χρηματοδοτούμενα έργα της Ε.Ε. είναι απογοητευτικά, καθώς λιγότερο από το 20% των κονδυλίων καταπολέμησης του trafficking αφορά σε δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση.

«Μια βιώσιμη στρατηγική κατά του trafficking πρέπει να έχει στο επίκεντρο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας, που είναι η πηγή της εμπορίας ανθρώπων» κατέληξε στην παρέμβασή της η Κ. Κούνεβα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης