Λίγες ημέρες πριν η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε μία λίστα προτάσεων με την ελπίδα να σπάσει το αδιέξοδο με τους «θεσμούς» αναφέρει σε άρθρο του στον Guardian o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πακέτο μέτρων ως αποπληθωριστικό, «σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι στο κατώφλι της ύφεσης».

Όπως σημειώνει, προς γενική έκπληξη, η απάντηση των «θεσμών» με πρώτο το ΔΝΤ ήταν να απαιτήσουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την επίτευξη των ίδιων στόχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τον κ. Λαπαβίτσα, για την Ελλάδα ως σύνολο, η προοπτική της επίτευξης μίας συμφωνίας σε αυτή τη βάση «θα ήταν απλά φρικτή. Η χώρα θα αναγκαστεί να υιοθετήσει σκληρά μέτρα λιτότητας που υπαγορεύεται από τους δανειστές, χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα σημαντική ελάφρυνση του χρέους, ή ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος».

Όπως υποστηρίζει σε άλλο σημείο του άρθρου του, η Ευρώπη έχει δείξει ένα σκληρό και κυνικό πρόσωπο προς την Ελλάδα, όποια κι αν είναι τα λάθη της ίδιας της Ελλάδας.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προσχωρήσει σε αυτές τις ασυνήθιστες απαιτήσεις; Θα υποκύψει στον εκβιασμό;»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Ιανουάριο 2015 με μία στρατηγική που υποσχόταν να άρει τη λιτότητα και να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ελλάδα, παραμένοντας εντός της ευρωζώνης. Πίστευε ότι η ισχυρή δημοκρατική εντολής ητς θα τη βοηθούσε να επιτύχει στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ διαφορετική» σημειώνει ο Κώστας Λαπαβίτσας.

«Η Ελλάδα και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έρθει πλέον αντιμέτωπες με την αδίστακτη πραγματικότητα της ευρωζώνης» σημειώνει υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος για την Ελλάδα που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ευρωζώνη. Η έξοδος θα ελευθέρωνε την χώρα από την παγίδα του κοινού νομίσματος, επιτρέποντάς πολιτικές που θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία. Θα άνοιγε μία εφικτή πορεία που θα μπορούσε να προσφέρει νεά ελπίδα, ακόμη κι αν συνεπάγεται σημαντικές δυσκολίες προσαρμογής κατά την αρχική περίοδο».

«Η επιλογή εναπόκειται εν τέλει στον ελληνικό λαό» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ισχυρή υποστήριξη για την ευρωζώνη, η πραγματικότητα είναι ο θυμός και η απογοήτευση μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και της ρημαγμένης μικρομεσαίας τάξης. Αυτά είναι τα κοινωνικά στρώματα που θα μπορούσαν να θέσουν τη χώρα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, εναπόκειται ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να προσφέρει μία φρέσκια ​​ηγεσία στον ελληνικό λαό. Μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να αναμένεται μια σημαντική παρέμβαση από την Αριστερά Πλατφόρμα. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ταχεία δημόσια συζήτηση και μία αναμόρφωση της πολιτικής. Η χώρα έχει τη δύναμη να επιβιώσει και θα το κάνει» καταλήγει ο κ. Λαπαβίτσας.

Διαβάστε επίσης: “Τhe game is over”
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015, 21:55

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης