Η πλήρης ανασυγκρότηση της πολιτικής προστασίας της χώρας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους της επόμενης κυβέρνησης, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας με εθελοντές δασοπυροσβέστες, κατοίκους αλλά και μαθητές που συμμετείχαν στη δράση της ΝΔ «Υμηττός-Γινόμαστε Εθελοντές», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το χειρότερο και να κάνουμε πάντα το καλύτερο», δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ανάγκη αναδιοργάνωσης της πολιτικής προστασίας, ώστε η Ελλάδα να θωρακιστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες δεσμεύτηκε ότι, εφόσον οι πολίτες τον εμπιστευθούν να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και αφού αντιμετωπίσει με την υπάρχουσα δομή τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα φροντίσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο για τη ριζική αναδιάρθρωση και την ενίσχυση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας. Και αυτό, όπως είπε, για να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προληπτικού σχεδίου αντιπυρικής προστασίας για το καλοκαίρι του 2020.

Από τη μεριά τους, οι εθελοντές δασοπυροσβέστες υπογράμμισαν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τον εθελοντισμό, αλλά πρότειναν και λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα τελευταία χρόνια, όπως το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι οδηγοί υδροφόρων δεν μπορούν να φτάσουν έγκαιρα στον προορισμό τους, διότι τους σταματούν στα διόδια για έλεγχο και χρειάζεται να πείσουν όχι μόνο τους υπαλλήλους αλλά και τους προϊσταμένους τους ότι με τα οχήματά τους θέλουν απλώς να συμβάλουν στην κατάσβεση μίας πυρκαγιάς. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε να δώσει άμεσες λύσεις για να καταπολεμηθεί η νοσηρή γραφειοκρατία. «Οι μικρές λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά σε μία κρίση» επεσήμανε.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουμε στην προστασία των περιαστικών δασών, καθώς η επιβίωσή τους επηρεάζει καθοριστικά την ποιότητα ζωής της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών. «Τα περιαστικά δάση της Αθήνας είναι απόλυτης προτεραιότητας διότι από αυτά εξαρτάται το μικροκλίμα ολόκληρου του λεκανοπεδίου» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως οικισμοί που βρίσκονται κοντά σε δασικές περιοχές θα πρέπει να τυγχάνουν ειδικής διαχείρισης, με ασκήσεις εκκένωσης, εκπαίδευσης και έγκαιρης ενημέρωσης σε περίπτωση πυρκαγιών. «Αν στο Μάτι είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, όταν όλοι συνειδητοποίησαν το μέγεθος της απειλής, θα είχαν σωθεί δεκάδες ζωές» ανέφερε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης