Κ. Παπούλιας: «Καταπολεμήστε τη διαφθορά»

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 16:13
Κ. Παπούλιας: «Καταπολεμήστε τη διαφθορά»
Τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και προόδου χαρακτηρίζει τη διαφθορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμά του εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Διαφθοράς (9/12).

Ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι οι ρίζες της διαφθοράς στη χώρα μας είναι βαθιές, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική κατάσταση.

«Από τη διαπλοκή των ελίτ μέχρι το φακελάκι στον γιατρό, από το πολιτικό μαύρο χρήμα μέχρι το γρηγορόσημο, από την ανοχή στη φοροδιαφυγή μέχρι τους πελατειακούς διορισμούς, τα πολλά και διαφορετικά επίπεδα εκδήλωσης του φαινομένου δείχνουν ότι πρόκειται για συστημική διαφθορά και αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολη αλλά και επιτακτικά αναγκαία την καταπολέμησή της» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνει, πάντως, ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να εμπεδωθούν κανόνες διαφάνειας και ελέγχου», προσθέτοντας ότι η απάντηση στο πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι θεσμική.

«Μόνο ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο μπορεί να έχει αποφασιστική επίδραση προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε. Νομίζω ότι έχει μεγάλη σημασία η δύναμη του παραδείγματος από την πλευρά της πολιτικής τάξης και ακόμη μεγαλύτερη ο προσανατολισμός της παιδείας μας στη διαμόρφωση συνειδήσεων πολιτών που δεν χρησιμοποιούν αλλά σέβονται και υπερασπίζονται τη δημοκρατία με τη στάση ζωή τους» καταλήγει ο κ. Παπούλιας.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013, 16:13