Με αναφορές στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την τουρκική προκλητικότητα την πανδημία του κορονοϊού και βέβαια την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, γιορτάζεται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου γιορτάζεται η 46η επέτειος από την πτώση της Δικτατορίας.

Φέτος για πρώτη φορά υπήρξε λίστα λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας του κορονοϊού και οι προσκεκλημένοι δεν ξεπέρασαν τους 500.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση είχαν κληθεί μάλιστα και εργαζόμενοι που έδωσαν τη μάχη από την πρώτη γραμμή όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε η χώρα να βγει όσο το δυνατό πιο αλώβητη από την πανδημία: εργαζόμενοι της καθαριότητας, των σούπερ μάρκετ, του ΕΚΑΒ, ντελίβερι, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, οδηγοί ασθενοφόρων, καθώς και πυροσβέστες.

Στους ανθρώπους αυτούς αναφέρθηκε στο μήνυμά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, έχουν προσκληθεί οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, πρυτάνεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ανώτατοι δικαστικοί, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων, επαγγελματικών οργανώσεων και επιμελητηρίων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.λπ.), εκπρόσωποι των μεγάλων ιδρυμάτων της χώρας, μέλη Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και δημοσιογράφοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εκτενείς αναφορές για τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας, δηλαδή για την μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί αλλά και για την τουρκική προκλητικότητα.

«Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την ομιλία της στη δεξίωση για την 46η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Όπως σημείωσε, η ακλόνητη πίστη μας στη δημοκρατία είναι αυτή που μας επιτρέπει να σχεδιάζουμε το μέλλον μας και να συνυπάρχουμε, να συνθέτουμε τις διαφορές μας και να προοδεύουμε. Έτσι ξεπερνάμε κάθε δυσκολία και προχωράμε στην ιστορία μας.

«Η Ελλάδα γιορτάζει, σήμερα, 46 χρόνια απρόσκοπτης δημοκρατικής πορείας, τη μεγαλύτερη περίοδο ομαλότητας στην πρόσφατη ιστορία της. Πιο ώριμη από ποτέ, διδάσκεται από τις εμπειρίες της. Αντλεί ισχύ απ’ τις δυσκολίες της. Και καθημερινά οικοδομεί την ιστορική επιλογή που έκανε πριν από ένα χρόνο: Να βαδίσει τολμηρά στο δρόμο της αλήθειας, της εθνικής ενότητας και της κοινωνικής συνοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του για την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας.

«Αν η 24η Ιουλίου του 1974, σημαίνει τη μετάβαση της χώρας από το χειμώνα της δικτατορίας στην άνοιξη του κοινοβουλευτισμού, η 24η Ιουλίου του 2020 δηλώνει την απόφασή της να συνδεθεί γόνιμα με τις αξίες εκείνης της αλλαγής» σημειώνει και προσθέτει «αλλά και ταυτόχρονα να σφραγίσει τη δική της, νέα εποχή. Εμβαθύνοντας το δημοκρατικό κεκτημένο χωρίς λαϊκισμούς. Υπηρετώντας το κράτος δικαίου χωρίς διχασμούς. Και διεκδικώντας τον εκσυγχρονισμό χωρίς εκπτώσεις στη φροντίδα για τον πολίτη».

«Τιμούμε τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που θυσίασαν την προσωπική τους ελευθερία ή ακόμη και την ίδια τους τη ζωή, στη μάχη κατά της χούντας των συνταγματαρχών», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Σε μια συγκυρία όπως η σημερινή, που οι δημοκρατικοί θεσμοί και οι δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας μας αμφισβητούνται και βάλλονται καθημερινά, η επέτειος αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω από την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και των συνταγματικών μας ελευθεριών. Αυτός είναι ο καλύτερος φόρος τιμής για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος και τα θύματα της χούντας».

«46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν κατά της Δικτατορίας. Οι Έλληνες μπορούμε να είμαστε περήφανοι γιατί στεριώσαμε με θυσίες και αγώνες, τη Δημοκρατία στον τόπο», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά στη δήλωσή της για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας και τονίζει ότι εκείνοι οι αγώνες εμπνέουν και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που η χώρα μας δοκιμάζεται ξανά από την προκλητικότητα της Τουρκίας και από την πανδημία και τις επιπτώσεις της και από τις αποκαλύψεις για φαινόμενα εκφυλιστικά στην πολιτική ζωή.

«Δυστυχώς, η σημερινή μέρα στιγματίζεται από τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς. Μια θλιβερή οπισθοδρόμηση για τον παγκόσμιο πολιτισμό, τη συναδέλφωση των λαών.», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά.

«Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να παλέψουμε στα δύσκολα. Με θάρρος, με ενότητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Για την ειρήνη, για τη Δημοκρατία για τη δημιουργία και την προκοπή. Αυτός είναι ο γνήσιος πατριωτισμός χαραγμένος στο dna της παράταξής μας», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η ημέρα μνήμης για την πτώση της προδοτικής χούντας που οδήγησε στην γενοκτονία του Κυπριακού Ελληνισμού, σήμερα έχει ιδιαίτερο συμβολισμό. Συμπίπτει με την βεβήλωση του ιερού ναού της Αγίας Σοφίας και την δημιουργία νέου Αττίλα από την Τουρκία, υπό τα αδιάφορα βλέμματα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ πλην Γαλλίας. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι απέναντι στους βαρβάρους της Ασίας και τους αργυραμοιβούς της Δύσης, στέκονται μόνο οι θυσίες των Ελλήνων για Δημοκρατία, Ελευθερία, Δικαιοσύνη», αναφέρει η Ελληνική Λύση στο μήνυμά της για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Πηγή: ert.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης