Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης παραχώρησε μία συνέντευξη στην εφημερίδα «Handelsblatt» και σε ερώτηση σχετικά με ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, ο κ. Σημίτης απάντησε πως το θεωρεί αναπόφευκτο.

«Με τους σημερινούς υπολογισμούς, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2020 θα είναι στο 124% του ΑΕΠ. Το 2009 το ποσοστό ήταν 129%. Η πρόοδος λοιπόν είναι μικρή. Μια οριστική λύση προϋποθέτει ότι το συνολικό χρέος θα πρέπει να είναι σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό, αισθητά κάτω από το 100% του ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό χωρίς ένα νέο κούρεμα και για τους δημόσιους πιστωτές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός ανησυχεί για τη συνοχή της κοινωνίας, την οποία βλέπει σε πραγματικό κίνδυνο αν δεν βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. «Σε ευρέα στρώματα της κοινωνίας κυριαρχεί απελπισία εξαιτίας της οικονομικής τους θέσης και υπάρχει μια γενική αίσθηση ότι το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς καταστρέφεται. Η χρήση βίας εκ μέρους των διαδηλωτών γίνεται όλο και περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία, οι δικαστές απεργούν μολονότι απαγορεύεται από το Σύνταγμα, υπάλληλοι περιορίζουν την απόδοσή τους στο ελάχιστο επιτρεπόμενο από τον νόμο όριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις αντικατοπτρίζουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών».

Σύμφωνα με το κ. Σημίτη η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στη «λαϊκιστική πολιτική παροχών που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας μετά το 2004, με το σύνθημα “εμείς μοιράζουμε περισσότερα από τους άλλους”».

«Το πελατειακό σύστημα άνθησε ξανά, στο Δημόσιο διορίστηκαν πάνω από 150.000 υπάλληλοι, το δημόσιο χρέος εκτινάχτηκε σε πεντέμισι χρόνια από τα 130 δισ. ευρώ δηλαδή 95,4% του ΑΕΠ το 2003, στο 129,4% στα τέλη του 2009» σημειώνει και ασκεί κριτική στη διαχείριση της κρίσης από την Ευρώπη: «Το 2008 ηγετικές χώρες στην ΕΕ πίστευαν ότι ο αυτοματισμός της αγοράς θα αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία ανάμεσα στις χώρες-μέλη. Μόλις το 2011 ελήφθη η απόφαση να αντιμετωπιστεί η ελληνική πυρκαγιά με αποτελεσματικά μέσα. Αλλά ήταν αργά. Νέες εστίες σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία δείχνουν ότι επρόκειτο για γενικό πρόβλημα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης