Την εκτίμηση ότι με τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη Μαρί Λεπέν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνουν «ανάσα» διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, «σίγουρα τόσο η Γαλλία όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν σοβαρότατα προβλήματα, οι λαϊκιστές από κάθε πλευρά πολιτικού φάσματος επισημαίνουν τα προβλήματα αυτά, αλλά δεν έχουν λύσεις. Η λύση δεν είναι το μίσος, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Η λύση είναι η πολιτική ηγεσία να κάνει τις αντίστοιχες προσαρμογές, έτσι ώστε η Ε.Ε. να μη γίνει ο ασθενής κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόνισε, δε, ότι έτσι όπως φαίνεται από το αποψινό αποτέλεσμα και στη Βουλή θα έχει στήριξη, «θα είναι λυμένα τα χέρια του για να προχωρήσει μπροστά». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία μετά την ήττα των ακροδεξιών στην Αυστρία, του Βίλντερς στην Ολλανδία και μετά την ήττα της Λεπέν πρέπει να εκμεταλλευτεί το σκηνικό αυτό όχι με αυταρέσκεια και αλαζονεία -όχι να πει ότι εντάξει οι λαοί δεν αντιδρούν, διότι οι λαοί αντέδρασαν έστειλαν το μήνυμα-. Η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει υπ’ όψιν της αυτό το μήνυμα και να δει με έναν ρεαλιστικό τρόπο πως μπορεί να κάνει μια σειρά από βήματα που θα κάνουν την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, πιο δυνατή και πιο φιλική προς τους πολίτες.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, επίσης, ότι ο Μακρόν θα συνεχίσει μια φιλική στάση που υπήρχε και επί Ολάντ και επί Σαρκοζί προς την Ελλάδα, και πρόσθεσε πως «καθώς είμαστε (η Ελλάδα) και στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη και είμαστε ο πιο ασθενής κρίκος, η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία και η ηγεσία της Ευρωζώνης πρέπει να εκμεταλλευτούν το διάστημα των τεσσάρων ετών που είναι καθαρό από εκλογικές αναμετρήσεις και οι οποίες θα οδηγήσουν σε μια Ευρώπη πιο δυνατή και φιλική προς τους πολίτες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης