Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. γι’ αυτό και απαιτείται πλέον από την Άγκυρα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, να επιταχύνει τις προσπάθειες για την εκπλήρωση των όρων που της έχουν τεθεί.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την ενίσχυση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων γίνεται ειδική αναφορά στην ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελευθερία έκφρασης, την ελευθερία του τύπου, τις θρησκευτικές ελευθερίες, την ελευθερία των δικαιωμάτων των γυναικών, συνδικάτων και παιδιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κομισιόν ζητά, επίσης, από την Τουρκία να εφαρμόσει πιστά όσες τροποποιήσεις για τον περιορισμό του ρόλου του στρατού πέρασαν από το δημοψήφισμα της 12ης Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση γίνεται, επίσης, ιδιαίτερος λόγος στο θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στο ζήτημα των περιουσιών της ελληνικής μειονότητας και στην υποχρέωση της Τουρκίας να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε αυτό το σημείο γίνεται ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και των χωρικών υδάτων.
Όσο για το Κυπριακό η άποψη της Κομισιόν είναι ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος ούτε στο θέμα του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Άγκυρας αλλά ούτε και στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, γι’ αυτό και ζητείται από την Άγκυρα να κάνει συγκεκριμένα βήματα ώστε να συμβάλει στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για τη συνολική λύση του προβλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφορά γίνεται, επίσης, και στο γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να ασκεί βέτο στη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς .

Σε ότι αφορά γενικότερα την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επισημαίνεται ότι τους επόμενους μήνες, η Τουρκία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου που αφορούν τον ανταγωνισμό, τις δημόσιες συμβάσεις, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης