«Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων, σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι επικριτές του σε ότι αφορά την τροπολογία για την χρηματοδότηση των κομμάτων.

Απαντώντας συγκεκριμένα στην επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του ο κ. Πάνος Καμμένος, επισημαίνοντας πως ο κ. Γιαννίτσης δεν είναι εκλεγμένος υπουργός, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Άκουσα το μη εκλεγμένος υπουργός. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε το Σύνταγμα γιατί εγώ σέβομαι το Σύνταγμα», επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το επισπεύδον υπουργείο για την προώθηση της τροπολογίας, εκείνος τη συνυπόγραψε και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη του συνυπογράφοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ακούστηκε ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία δεν θα αγοραστούν λαμπάδες, αυγά, παντόφλες και πουλάκια το Πάσχα. Δεν διευκρινίστηκε όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι πρόσθετη επιχορήγηση» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Έσπευσε όμως ταυτόχρονα να σημειώσει την ανάγκη τα κόμματα να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο» ανέφερε.

Ο κ. Γιαννίτσης αναρωτήθηκε επίσης ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες.

Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου. «Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε εμμέσως και στον κ. Ραγκούση, λέγοντας ότι είχε ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων την περασμένη άνοιξη αλλά – άγνωστο γιατί – δεν προχώρησε ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα να δεχθούν να μπει έστω και τώρα σε συζήτηση και ψήφιση το δικό του σχέδιο για να ψηφιστεί όπως γρήγορα ψηφίστηκαν και άλλα νομοσχέδια από την παρούσα Βουλή.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης