Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη κρούει η Moody’s, λέγοντας πως υπό τις τρέχουσες συνθήκες αποτελεί τη μοναδική χώρα της Ένωσης που αντιμετωπίζει έναν τέτοιο κίνδυνο.

Ειδικότερα, σε έκθεσή του με τίτλο «Πληροφορίες για το πώς ο κίνδυνος εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη αντανακλάται στην αξιολόγηση της Moody’s», ο διεθνής οίκος σημειώνει πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας -πέραν της Ελλάδας- από την Ευρωζώνη παραμένει πολύ χαμηλή, αν και υπάρχει η προοπτική αύξησής της εφέτος λόγω της ανόδου των αντιευρωπαϊκών κομμάτων στην Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρότι είναι απίθανο ότι κάποιο από αυτά τα κόμματα θα κερδίσει επαρκή πολιτική στήριξη ώστε να έχει εντολή για αίτημα εξόδου από την Ευρωζώνη στο προσεχές μέλλον, εντούτοις θα μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική ατζέντα, ενδεχομένως αποδυναμώνοντας την υποστήριξη για συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ.

«Εκτός από την Ελλάδα, η Moody’s πιστεύει πως η πιθανότητα εξόδου μιας χώρας από την Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Colin Ellis, Chief Credit Officer του οίκου και συν-συγγραφέας της έκθεσης. «Σε κάθε περίπτωση, αυτή η πιθανότητα μπορεί να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, ανάλογα με τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογών» πρόσθεσε.

«Οποιαδήποτε έξοδος χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη θα είναι μια υπαρξιακή στιγμή για την ένωση, καθώς θα αποδείξει πως η νομισματική ένωση δεν είναι αμετάκλητη» σημειώνει η Moody’s.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η έξοδος μιας χώρας και η επαναφορά σε δικό της νόμισμα δεν συνεπάγεται αυτόματα και τη χρεοκοπία της. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Moody’s θα επικεντρωνόταν στην αλλαγή της οικονομικής αξίας των υποχρεώσεων αποπληρωμής του χρέους της εν λόγω χώρας σε σχέση με την αρχική του αξία, εξηγεί ο οίκος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης