«Κάποια κινητικότητα» βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 09:40
«Κάποια κινητικότητα» βλέπει ο γερμανικός Τύπος
Με τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών να παραμένει σε εκκρεμότητα και το ελληνικό πρόβλημα ρευστότητας να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό, η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα σήμερα και αύριο, Παρασκευή, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη κρισιμότητα.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι «το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές συνεχίζονται ήδη για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών χωρίς συμφωνία, οφείλεται στον Αλέξη Τσίπρα. Εκείνος έχει βάλει την όπισθεν. Ακυρώνει βήματα τα οποία είχαν ήδη εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως οι περικοπές θέσεων εργασίας στο Δημόσιο. Ο Τσίπρας απαρνείται μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, να τονώσουν τις επενδύσεις, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, εν συντομία, να θωρακίσουν τη χώρα για το μέλλον».
Όπως παρατηρεί ο γερμανός σχολιαστής, «η χώρα υποχωρεί τώρα ξανά στην ύφεση. Αυτό είναι το τίμημα του λαϊκισμού. Εκείνο που είναι αναντίρρητο: Η Αθήνα χρειάζεται ένα τρίτο πακέτο διάσωσης προκειμένου να διαφυλαχθεί η χώρα από τη χρεοκοπία. (…) .

Είναι όμως σαφές: Πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια επιτρέπεται να χορηγηθεί μόνο εφόσον η κυβέρνηση στην Αθήνα επιτέλους συνετιστεί. Για να γίνει αυτό δεν απομένει πολύς χρόνος στον Τσίπρα», εκτιμά η Handelsblatt.

Ανησυχία για τον ελληνικό τουρισμό


«Κάποια κινητικότητα στη διαμάχη με την Ελλάδα» διακρίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αναφερόμενη σε μία νέα ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων που υποβλήθηκε χθες στις Βρυξέλλες και σε -αντίθεση με τα δεδομένα που ίσχυαν έως τότε- αφορά εν μέρει και παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό. Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, «μία συμφωνία δεν είναι ορατή», όπως φαίνεται από τοποθετήσεις εκπροσώπων της Κομισιόν, αλλά και του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισεμπλουμ, που δεν συμμερίζονται την εκτίμηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας ακόμη και εντός μίας εβδομάδας.

Επικαλούμενη στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η FAZ αναφέρει ότι το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα «θέτει σε κίνδυνο και τον ενισχυμένο το τελευταίο διάστημα τουρισμό, επειδή ορισμένοι τουρίστες ανησυχούν ότι ξαφνικά δεν θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη, παρατηρείται «μία εξασθένηση σε ορισμένες αγορές», ειδικά σε ό,τι αφορά τους γερμανούς τουρίστες.

«Αντίθετα στο πνεύμα της Wall Street»

Η Süddeutsche Zeitung αναζητεί και επιχειρεί να αναλύσει τις ιδεολογικές επιρροές του έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αυτές εξαπλώνονται στη σημερινή Ευρώπη της κρίσης.
Η εφημερίδα του Μονάχου επισημαίνει ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ μεταξύ 1983 και 1985 Μαθηματικά και Οικονομικά. «Ένας από τους δασκάλους του ήταν ο Αργεντινός Ερνέστο Λακλάου, καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας και, σύμφωνα με τον Guardian, πρόσωπο-κλειδί στους σημερινούς ριζικούς πολιτικούς μετασχηματισμούς της νότιας Ευρώπης». Μεταξύ άλλων στο άρθρο της με τίτλο «Ενάντια στο πνεύμα της Wall Street», η εφημερίδα υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ο δάσκαλος του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν ένας αργεντινός μετα-μαρξιστής στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ. Ο λατινοαμερικάνικος αριστερός λαϊκισμός έφτασε έτσι μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη. Η Ισπανία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο οχυρό αυτού του ρεύματος».

Όπως γράφει ακόμη η εφημερίδα, η Λατινική Αμερική «ήταν κατά κάποιον τρόπο το εργαστήριο δοκιμών των θέσεων του Λακλάου». Η SZ αναφέρει ότι ο αργεντίνος θεωρητικός υπήρξε σύμβουλος της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεθ ντε Κίρχνερ στην αρχή της θητείας της και επηρέασε ισχυρά και τον «πνευματικό μέντορα του ισπανικού κινήματος Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο. (…) Ο Λακλάου όρισε τον αριστερό λαϊκισμό ως μία νέα μορφή ριζοσπαστικής δημοκρατίας, μία εξέγερση πολιτικά απάτριδων μαζών ενάντια στην κυριαρχία διεφθαρμένων οικογενειών και ελίτ».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι οι θέσεις του Λακλάου χρησιμοποιήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos ως ιδεολογικό θεμέλιο της πολιτικής διαμαρτυρίας. «Έτσι από κινήματα του δρόμου προέκυψαν κόμματα που ζητούν αναδιανομή, αλληλεγγύη και απομάκρυνση από το οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί μέχρι σήμερα», εκτιμά η εφημερίδα και συμπληρώνει: «Έως τώρα ο μαθητής του Λακλάου, ο Βαρουφάκης, είναι αρκετά μόνος στην προσπάθεια που κάνει να θέσει το συστημικό ζήτημα στους θεσμούς της ΕΕ. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Podemos στην Ισπανία».

Πηγή: Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 21 Μαΐου 2015, 09:54