Σφοδρή επίθεση κατά του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, εξαπέλυσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens στη Βουλή.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου για παθητική δωροδοκία πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, Γιώργου Σκαρπέλη, έκανε λόγο «για μία πολιτικοδικαστική μηχανή που στήθηκε με σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης, την «αθώωση» των πολιτικών και την εξυπηρέτηση εν τέλει και των δύο κομμάτων εξουσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποστήριξε, δε, πως ο κ. Ζαγοριανός, «αν και δεν είχε εμπειρία ως δικαστής, επελέγη ως ανακριτής σε αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση και λόγω της συγγένειάς του με δικαστές αλλά και γιατί ήταν χειραγωγήσιμος».

«Ο Σανιδάς ήταν ο σχεδιαστής κι ο Ζαγοριανός το εκτελεστικό όργανο. Τίποτε δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη γνώση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μετά την προκαταρκτική έρευνα Π. Αθανασίου, έσπευσε να προδικάσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών».

Επιπλέον, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι, αν και κατέθεσε από τον Μάιο του 2008 στον ανακριτή στοιχεία από τις καταθέσεις στελεχών και διακινητών των «μαύρων ταμείων» στη Γερμανία, με αποκαλύψεις για χρηματισμό πολιτικών, ο φάκελος δεν εστάλη στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, έκανε λόγο για σκόπιμη επιλογή του να απαγγελθεί κατηγορία κατά της Siemens για απάτη για το σκέλος του συστήματος ασφαλείας C4 I, όταν αυτή θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη και όχι για απιστία:

«Προφανώς, όπως στο Βατοπέδι, είχαμε παραπλανηθέντες υπουργούς, κάποιοι ήθελαν σε αυτή να έχουμε εξαπατηθέντες υπουργούς.

Όμως, ουδείς θα δεχόταν ότι ένας κολοσσός, όπως η Siemens, δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, πέραν του γεγονότος ότι δεν ήταν η ίδια αλλά η SAIC που συνομιλούσε με τους υπουργούς, ενώ, αν πράγματι εξαπάτησε, τότε, γιατί επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές προς την εταιρεία κατά τη μερική ή ολική παραλαβή;»

Τόνισε ότι ενώπιον της εισαγγελίας Μονάχου, ο ένας εκ των Γερμανών κατηγορουμένων Σίκατσεκ ζήτησε εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί στην Ελλάδα, εφόσον προβεί σε αποκαλύψεις και οι δύο δικαστές που ήσαν απέναντί του – Ν. Ζαγοριανός, Π. Αθανασίου – εγγυήθηκαν, αν και δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο.

Ο κ. Μαντζουράνης κατέθεσε στοιχεία από μαρτυρίες των Κουτσενρόϊτερ – Χριστοφοράκου, από τα οποία γίνεται αναφορά στο 2% του ετήσιου τζίρου της Siemens Ελλάς προς τους πολιτικούς:

«Ενδεικτικό της συγκάλυψης ήταν ότι οι Γερμανοί κάλεσαν την ελληνική Δικαιοσύνη από τον Ιούνιο του 2007 και η πρώτη επίσκεψη έγινε το Φεβρουάριο του 2008, ενώ η δικογραφία κρατήθηκε για έναν χρόνο από τον Ζαγοριανό που έκανε τις πρώτες κλήσεις τον Απρίλιο 2009 με προφανή σκοπό να «καταγραφούν» προφυλακίσεις παραμονές ευρωεκλογών», τόνισε ο μάρτυρας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, πρότεινε να κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, προσκομίζοντας και το επίμαχο DVD που περιέχει συνομιλίες του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του.

Ζητήθηκε επίσης να εξεταστεί ενδελεχέστερα η εταιρεία Telepassport, λόγω της συμμετοχής στο ΔΣ αυτής τόσο του Γιώργου Σκαρπέλη, διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ, όσο και του Ηλία Γεωργίου, προκατόχου του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Siemens Hellas.

Πάντως, η πρόταση αντιμετωπίσθηκε με επιφυλακτικότητα, δεδομένου ότι το ψηφιακό μέσο είναι προϊόν υποκλοπής και στη Γερμανία όχι μόνον δεν ελήφθη υπ’ όψιν, αλλά αρχές Μαρτίου γίνεται δίκη με μηνυτή τον Χριστοφοράκο για υποκλοπή και εκβίαση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης