Την καταδίκη του για τις «έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο» εξέφρασε από το Κάιρο όπου και βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λίγο μετά το πέρας της 7ης Συνόδου Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου ο Κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε η περαιτέρω προώθηση των οικονομικών και ενεργειακών σχέσεων των τριών χώρων που όπως δήλωσε έχουν ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα και η Αίγυπτος εκφράζουν την απόλυτη στήριξή τους για δίκαιη και βιώσιμη λύση του. 

«Καταδικάσαμε ρητά τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου που προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο και καταδικάσαμε και την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο», ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «αυτά τα θέματα τα έθεσα και στη συνάντηση που είχα το περασμένο Σάββατο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Αξίζει να καταγραφούν οι δύο σαφείς και επίσημες θέσεις του, τόσο υπέρ της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδος όσο και για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τους τρεις ηγέτες απασχόλησαν και οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για τα Βαρώσια αλλά και το ότι η Τουρκία προχωρά σε ακόμη μία έκνομη ενέργεια στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. «Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τους ευρωπαίους και διεθνείς συμμάχους», επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης