Ένοχη κρίθηκε  η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού.  

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το  Δικαστήριο επιδίκασε 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού και να πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τάσος  Ισαάκ δολοφονήθηκε τον Αύγουστο του  1996 στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Κερύνειας κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης μοτοσικλετιστών, ενώ ο Σολωμός Σολωμού δολοφονήθηκε μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, όταν άοπλος, προσπάθησε να σκαρφαλώσει στον ιστό της τουρκικής σημαίας στο φυλάκιο των στρατευμάτων κατοχής της Κερύνειας για να την κατεβάσει.

Η προσφυγή των δύο οικογενειών που κατήγγειλαν την παράνομη δολοφονία των συγγενών τους από πράκτορες της τουρκικής Κυβέρνησης αλλά και την αδυναμία των τουρκικών Αρχών να διεξάγουν έρευνα για τις δολοφονίες, στηρίχθηκε στα άρθρα 2 (δικαίωμα στη ζωή), 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) και 14 (απαγόρευση στη διάκριση), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, η υπόθεση του Σολωμού στηρίχθηκε επίσης στο άρθρο 1 (υποχρέωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων) και 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης).

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης