Προαιρετική η εφαρμογή της "Σαρία" στη Θράκη

Προαιρετική η εφαρμογή της "Σαρία" στη Θράκη
Την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στον μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, που στο εξής θα είναι προαιρετική, εξήγγειλε από την Κομοτηνή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στον μουφτήΌπως είπε, η σημερινή κατάσταση δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα και με νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στον μουφτή για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου.

Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στον μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Με την ίδια πρωτοβουλία, θα διατυπώνεται ρητά ότι τις κληρονομικές και οικογενειακές σχέσεις τις διέπει το αστικό δίκαιο και μόνο αν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το δηλώνουν εγγράφως θα ρυθμίζονται από το ισλαμικό δίκαιο, ενώ θα διασφαλιστούν τα θέματα των διαθηκών που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα νόμιμα.

Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι δικονομικοί κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τους μουφτήδες, στις περιπτώσεις που κάποιοι επιλέξουν ότι θα απευθυνθούν εκεί.

«Οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας θα βρουν κοινά στοιχεία και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε κάνει ακόμη πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς που μας κινούν ισότιμα μπροστά, προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αντιμετωπίζει έπειτα από έναν αιώνα το απαρχαιωμένο ζήτημα των ιεροδικείων, μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη, που πλήττει τη θέση της γυναίκας, ενώ αναμένεται να τύχει της ικανοποίησης του δικαιωματικού χώρου αλλά και του νομικού κόσμου που θέτει το θέμα εδώ και χρόνια.

Πηγή: xanthi2.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017, 09:32