Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον για το ελληνικό χρέος, με το ΔΝΤ να επιμένει σε «γενναία αναδιάρθρωση», ζητώντας επανεκτίμηση των προβλέψεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

​Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία από τη στάση του ΔΝΤ, η αναλυτική έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα έφερε… σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παρά τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του EuroWorking Group, δεν κατέστη εφικτό να υπάρξει συμφωνία στο ακανθώδες αυτό ζήτημα, με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup να αρχίζει χωρίς οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν καταλήξει σε μια κοινή γραμμή. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τη δόση, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει εκταμίευση.

Ειδικότερα, το Reuters, επικαλούμενο πηγή στις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η μη επίτευξη συμφωνίας για το χρέος αφαιρεί ακόμη ένα επικοινωνιακό εργαλείο από το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε μια ουσιαστική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό προκειμένου να… χρυσώσει το χάπι των σκληρών μέτρων που αλλάζουν άρδην όλα όσα ίσχυαν σε φορολογία και ασφαλιστικό, φορτώνοντας με νέα βάρη τα ελληνικά νοικοκυριά μέσω της αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα χειρότερη, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο της εκταμίευσης σε υπο-δόσεις των χρημάτων, καθώς ακόμα υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες προς τακτοποίηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του Euroworking Group τέθηκαν επί τάπητος όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, σε ορισμένα από τα οποία διαπιστώθηκαν δυσκολίες στην εφαρμογή τους.

Η ελάφρυνση του χρέους φέρνει νέα μέτρα

Όσον αφορά στο ελληνικό χρέος, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία από τη στάση του ΔΝΤ, η αναλυτική έκθεση που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα έφερε… σύννεφα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το Reuters, επικαλούμενο πηγή στις Βρυξέλλες, μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα, η οποία δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ​Το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση για να επιστρέψει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ωστόσο επιμένει σε νέο γύρο «γενναίων» και «αποφασιστικών» παρεμβάσεων στον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας προκειμένου αυτή η εξέλιξη να έχει τη μέγιστη απόδοση. Ουσιαστικά, διαμηνύει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση των ελληνικών δανείων συνδέεται άμεσα με τις δημοσιονομικές επιδόσεις την επόμενη τριετία και την αποδοτικότητα των μέτρων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το ΔΝΤ επιμένει σε νέο «ψαλίδι» σε μισθούς και συντάξεις στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση των δημοσίων δαπανών και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Στο ίδιο κείμενο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των δανειστών της Ελλάδας, καθώς «έχει αποδειχθεί ότι η Αθήνα παρουσιάζει μια κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και μια άρνηση για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης