Μετά από επικοινωνία του Υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του ν.4339/2015 περί αδειοδότησης παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης, συμπλήρωση του Κ.Φ.Ε. σχετικά με δαπάνες που αφορούν σε οπτικοακουστικές εμπορικές ανακοινώσεις, και μετάθεση έως 1.1.2017 της εφαρμογής της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα Μ.Μ.Ε.».

Όπως συμφώνησαν η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τηλεοπτικό τοπίο θα γίνει μετά την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο κ. Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, υπογράφει την τροπολογία

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση νέου ΕΣΡ έχει οριστεί για την Τετάρτη.
 
Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή το απόγευμα της Παρασκευής, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια θα υποχρεώνονταν να κλείσουν σε πέντε ημέρες αντί για τρεις μήνες που προέβλεπε αρχικά ο νόμος. Η απόφαση θα ίσχυε από την στιγμή που θα είχε υπογραφεί η τελική απόφαση και θα δημοσιεύονταν στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό προβλέπεται να γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Με την ίδια τροπολογία επίσης θα αυστηροποιούνταν οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται τόσο για την DIGEA όσο και για τους καναλάρχες που θα εξακολουθούσαν να εκπέμπουν. Η ποινή φυλάκισης ορίζονταν πλέον στο 1 έτος αντί για 6 μήνες ενώ τα πρόστιμα θα έφταναν έως και 1 εκατ. ευρώ ενώ θα κατάσχονταν και μηχανήματα.

Παράλληλα με την τροπολογία δεν θα αναγνωρίζονταν ως φορολογικά έξοδα η διαφημιστική δαπάνη μιας επιχείρησης σε κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια. Η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, περνά από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) .

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης