Το απόγευμα της Τετάρτης κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου που αφορά στην εισδοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο νόμου «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» θα συζητηθεί σήμερα, στις 14.00, στη διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της γείτονος χώρας.

Μόλις λάβει τη ρηματική διακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια, θα ενημερώσει την Ελλάδα και τον ΟΗΕ πως τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και θα αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ αλλά και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς πως το νέο όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και με αυτό θα αναγνωρίζεται από εδώ και στο εξής. Θα ακολουθήσει η δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του κυρωμένου από την ελληνική Βουλή πρωτοκόλλου προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και θα ενημερωθεί επισήμως η Γραμματεία της Ατλαντικής Συμμαχίας που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Στόλτενμπεργκ: «Ιστορική» η υπογραφή του πρωτοκόλλου

Την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε «ιστορική» την ημέρα υπογραφής του πρωτοκόλλου.

«Είναι μία ιστορική ημέρα» σχολίασε στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρέσβεις των 29 χωρών-μελών, παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στη σταθερότητα στη νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και στην ασφάλειά μας» είπε.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει» πρόσθεσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης