Στις 9/1/2009 συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στο 3ο Γυμνάσιο Πατρών, από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, Γιάννη Καλαμπόκα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός, αριστερών πεποιθήσεων, στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου και ήταν ουσιαστικά ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας, Βασιλείου Κοντογιαννόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέκος Μαραγκός ήταν ένα από τα τρία στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, που κατηγορήθηκαν για τη δολοφονία του καθηγητή Τεμπονέρα. Από τους τρεις, μονάχα ο Γιάννης Καλαμπόκας καταδικάστηκε.

«Πήραμε εντολή άνωθεν να σπάσουμε τις καταλήψεις»

Σχεδόν 18 χρόνια μετά τα δραματικά γεγονότα της Πάτρας, ο Αλέκος Μαραγκός έλυσε τη σιωπή του για τη δολοφονία Τεμπονέρα, που στιγμάτισε την ταραγμένη εκείνη περίοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στην εκπομπή «ΚΙΤΡΙΝΟΣ ΤΥΠΟΣ», αποκάλυψε πως τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, είχαν πάρει «εντολές» κρατικών αξιωματούχων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να «σπάσουν» τις καταλήψεις στην Πάτρα.

Για τη στιγμή της δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, στην είσοδο του 3ου Γυμνασίου Πατρών, το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου του 1991, ο Αλέκος Μαραγκός τόνισε: «Οι αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον Καλαμπόκα να χτυπάει τον καθηγητή με λοστό στο κεφάλι. Εγώ δεν το είδα. Mετά την παράδοσή μας στην Αστυνομία, το συζήτησα με τον ίδιον».

Το πρώην μέλος της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας υποστηρίζει πως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από την Αχαΐα προσπάθησαν στο εφετείο να του «φορτώσουν» το φόνο του καθηγητή Τεμπονέρα. 

«Στο εφετείο ο Καλαμπόκας είπε πως εγώ σκότωσα τον Τεμπονέρα. Είχαν βρει και ψευδομάρτυρα, που ευτυχώς δεν ήρθε να καταθέσει και οι υπόλοιποι μάρτυρες είπαν την αλήθεια», τόνισε ο ίδιος με νόημα.

Ο Αλέκος Μαραγκός καυτηρίασε τη στάση του βουλευτή Βασίλη Μιχαλολιάκου στο δικαστήριο, για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, λέγοντας: «Έκανε πως δε με γνώριζε».

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, δε θέλησε να δώσει απάντηση σε όσα υποστήριξε στην εκπομπή, ο Αλέκος Μαραγκός. Το ίδιο και ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, που ζήτησε να μη συσχετιστεί καθόλου το όνομά του, με την υπόθεση αυτή.

(Πρώτη καταχώρηση: 12 Ιανουαρίου 2009, 23:42)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης