Κατοχική δεκαετία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 12:45

 Γενιά νεόπτωχων Ελλήνων, με ορίζοντα δεκαετίας, εκκολάπτει η οικονομική κατοχή που επιβάλλεται με τη βούλα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Κατά παραδοχή ακόμη και κυβερνητικών παραγόντων, όπως ο Γιώργος Πεταλωτής, η λήψη επιπρόσθετων σκληρών μέτρων επιβάλλεται ως αντιστάθμισμα της οικονομικής «ένεσης» που θα δεχθεί η ελληνική οικονομία για να αποφύγει τις δαγκάνες των διεθνών κερδοσκόπων.

Τα μέτρα έρχονται μέσα στις επόμενες ώρες
 
Η εργατική Πρωτομαγιά του 2010 (που τα περασμένα χρόνια είχε εξελιχθεί σε μέρα αργίας και όχι απεργίας) θα είναι η σημαδιακή ημερομηνία για την ανατροπή των πάντων στην Ελλάδα. Η διαδικασία του διαλόγου με την διεθνή «τρόικα» ολοκληρώνεται (αν δεν έχει ήδη, επί της ουσίας, ολοκληρωθεί) και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση των μέτρων που θα ανατρέψουν κεκτημένα ετών και θα επιφέρουν, εν μέσω άνοιξης, τον «χειμώνα» στα ατομικά οικονομικά των Ελλήνων πολιτών.

Η Αθήνα, κατ’ αρχάς, αποποιείται κάθε είδους «κόκκινης γραμμής» δηλώνοντας ότι, εν μέσω αδυναμίας και οικονομικής δυσπραγίας, δεν μπορείς να θέτεις «κόκκινες γραμμές». Η κυβέρνηση, δηλαδή, μέσα σε λίγες μέρες παίρνει πίσω αυτό που μέχρι χθες έλεγε, ότι αφενός υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αφετέρου ότι μέσα στο 2010 δεν θα ληφθούν επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα, διότι έχει, μέσω του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), προβλέψει αυτά να μην χρειαστούν.

Όμως, το περίφημο ΠΣΑ κατέπεσε εν ριπή οφθαλμού, και τώρα η κυβέρνηση υπογράφει το δανειοδοτικό συμβόλαιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούμενη να λάβει μια σειρά από νέα μέτρα, τα οποία ζητά μετ’ επιτάσεως η «τρόικα».

Ποια είναι τα μέτρα

- Νέες μειώσεις μισθών και επιδομάτων στον Δημόσιο τομέα, που θα φτάσουν το 10%
- Νέα σημαντική αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) κατά δύο μονάδες, στο 23%. Μέτρο που, αυτομάτως, θα ρίξει την αγοραστική ικανότητα του Έλληνα στα «τάρταρα»
- Νέα αύξηση των έμμεσων φόρων (ποτά, τσιγάρα, ενδεχομένως και καύσιμα)
- Περικοπές στα δώρα των Χριστουγέννων και του Πάσχα
- Τουλάχιστον τρία χρόνια πάγωμα στις συμβάσεις εργασίας
- Πλήρης ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις με την χαλάρωση του καθεστώτος των απολύσεων
- «Σφαγή των αμνών» στον Δημόσιο τομέα, καθώς δεν θα ανανεωθούν χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα μείνουν οι απολύτως απαραίτητοι υπάλληλοι, οι οποίοι είναι άγνωστο το πώς θα κριθούν
- Κατάργηση θέσεων στους οργανισμούς που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν. Σύμφωνα με την πρόσφατη δήλωση Πάγκαλου, ότι «σύμφωνα με το Σύνταγμα η μονιμότητα στο Δημόσιο δεν ισχύει όταν δεν υπάρχει η θέση», ενδεχομένως να απολυθούν και οι αποκαλούμενοι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου
- Κατάργηση των αργιών -εκτός ελαχίστων- και μη μεταφορά τους

Η διαδικασία

Ο πρωθυπουργός, που γνωρίζει ήδη τις λεπτομέρειες του δανειοδοτικού συμβολαίου, το μεταφέρει στους κοινωνικούς εταίρους κατά την συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εξηγεί την κατάσταση μιλώντας με αριθμούς (για ελλείμματα – χρέος - δάνειο) και ζητά την συστράτευση των συνδικαλιστικών φορέων για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός αναλύει την κατάσταση των τελευταίων μηνών και εξηγεί ότι τα μέτρα είναι αναγκαία για να πάει η χώρα μπροστά. Η αντίδραση των συνδικαλιστών είναι «γνωστή», μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά… πλέον alea jacta est.

Ο κ. Παπανδρέου, ταυτόχρονα, ενημερώνει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου εξηγεί τις πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση, και ζητά στήριξη, την οποία προφανώς λαμβάνει. Το κείμενο της συμφωνίας θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, πιθανότατα στις 6 Μαΐου, βάσει των όσων προβλέπουν οι συνταγματικές διαδικασίες. Πρώτα, βεβαίως, θα έχουν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί από τον πρωθυπουργό. Μένει απλώς να δούμε τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα στη Βουλή. Ποιοι θα βάλουν πλάτη και ποιοι όχι, με δεδομένη την στάση της ευρύτερης αριστεράς.

Πέφτουν οι γερμανικές μάσκες

Την αιτία, για την οποία η γερμανική κυβέρνηση δεν έδωσε το χέρι βοήθειας στην Ελλάδα όταν έπρεπε, αφήνοντας τους κερδοσκόπους να θησαυρίζουν, δίνει δημοσίευμα των New York Times.

Όπως γράφει η απολύτως έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη έκθεση της βρετανικής τράπεζας Barclays, οι Γερμανοί δεν έδωσαν την βοήθεια εγκαίρως λόγω της διαπλοκής των τραπεζών τους με τα ελληνικά ομόλογα.

Η αντίθεση των Γερμανών δεν οφείλεται στις δήθεν υψηλές συντάξεις που απολαμβάνουν οι Έλληνες, αλλά στο γεγονός ότι μεγάλες γερμανικές τράπεζες -που σώθηκαν με χρήματα των γερμανικών φορολογουμένων στην πρόσφατη οικονομική κρίση- έχουν στα χέρια τους ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ» γράφουν οι Times.

Ποιες γερμανικές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα, και πόσα

- Ο όμιλος Hypo Real Estate κατέχει ελληνικά ομόλογα ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η τράπεζα ελέγχεται μετά τη διάσωσή της -είχε εμπλοκή στην κρίση των τοξικών ομολόγων και των στεγαστικών δανείων- από το γερμανικό Δημόσιο

- Η Westdeutsche Landesbank, που ελέγχεται επίσης από το γερμανικό κράτος, διαθέτει ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στα ομόλογα αυτά περιλαμβάνονται και ομόλογα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας

- Η Commerzbank, την οποία η γερμανική κυβέρνηση ελέγχει σε ποσοστό 25% και έχει το δικαίωμα του βέτο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, διαθέτει ελληνικά ομόλογα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποιες άλλες χώρες κατέχουν ελληνικά ομόλογα

Η Γερμανία δεν είναι βέβαια η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που είναι εκτεθειμένη στα ελληνικά ομόλογα. Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, διαθέτοντας ελληνικά ομόλογα ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 7 δισεκατομμύρια ευρώ διαθέτει η Τράπεζα της Γαλλίας. Η Ιταλία διαθέτει, επίσης, ελληνικά ομόλογα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, και ακολουθούν το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο.

 

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010, 13:33