Δηλώσεις έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, μετά το πέρας του προγεύματος εργασίας των Φίλων της Βόρειας Μακεδονίας που παρετέθη από την Ελλάδα και τη ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου Ε.Ε.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου «ποιο το μήνυμα αυτού του προγεύματος, κ. Υπουργέ, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία, μεγάλη συμμετοχή;», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «είχε μεγάλη συμμετοχή από πολλούς υπουργούς. Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί. Η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές και δείχνοντας πολιτικό θάρρος προωθώντας και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Στην ερώτηση «είστε ευχαριστημένος από την πρόοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών;», ο υπουργός σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της. Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω, λοιπόν, ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης