Στην ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων που θα ενισχύουν τον κοινωνικό και δημοκρατικό χαρακτήρα της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την παρέμβασή του στο άτυπο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στη Βαλέτα, όπου συζητήθηκε το πρόγραμμα της προεδρίας της Μάλτας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο του έτους και το μέλλον της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την πεποίθηση πως «η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον μιας υπαρξιακής στιγμής, οφείλοντας να αντιμετωπίσει τις ευθύνες λανθασμένων πολιτικών που οδήγησαν στην παρούσα, σοβαρή κρίση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιδραστικές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ενισχύονται ακριβώς επειδή το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, τον φόβο των πολιτών και το αίσθημα αβεβαιότητας για το μέλλον, εφαρμόζοντας αντιθέτως μέχρι σήμερα πολιτικές λιτότητας που αποδιαρθρώνουν το κοινωνικό κράτος, συρρικνώνουν τη μεσαία τάξη και διευρύνουν τις ανισότητες. Για την υπέρβαση αυτής της κατάστασης, πρέπει να εξισορροπηθεί η χρόνια ασυμμετρία μεταξύ της κοινωνικής και οικονομικής διάστασης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την ενίσχυση του ενωσιακού χαρακτήρα της Ε.Ε. και τη λογοδοσία των οικονομικών εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης.

»Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων στο λεγόμενο “Ευρωπαϊκό Εξάμηνο”, ενώ θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις για ενδυνάμωση της κοινωνικής ατζέντας, με την αποδοχή προτάσεων των ευρωπαϊκών συνδικάτων, όπως η καθιέρωση ελάχιστου κατώτατου μισθού σε αναφορά με τον μέσο μισθό σε κάθε χώρα, ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας, η κατάρτιση ενός νέου πρωτοκόλλου κοινωνικών δικαιωμάτων και η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας με γνώμονα ουσιαστικούς δείκτες ανάπτυξης» επεσήμανε.

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο κ. Κατρούγκαλος πρότεινε «να υπάρξει νέος σχεδιασμός με διευρυμένα στοιχεία αναδιανομής, που θα αντιμετωπίζουν τις μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών κρατών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης