Κατρούγκαλος: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ώριμη, αλλά η αντιπολίτευση ανώριμη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, 11:31
Κατρούγκαλος: Η συνταγματική αναθεώρηση είναι ώριμη, αλλά η αντιπολίτευση ανώριμη
«Το να φυγομαχείς, να μην πηγαίνεις στη Βουλή να συζητήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά γενικότερα και δείχνει μία έλλειψη διάθεσης της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί στα ουσιώδη» δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων εν όψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης.

«Εμείς επιδιώξαμε από την αρχή να υπάρχει διάλογος ουσιαστικός, γι' αυτό προτείναμε και συγκροτήσαμε μία επιτροπή διαλόγου για το Σύνταγμα, που πράγματι σε κοινωνικό επίπεδο πραγματοποίησε μία σειρά από εκδηλώσεις. Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης -από το 2016 ήδη- δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημά μας να προχωρήσουμε σε διάλογο και να φανούν οι συναινέσεις, να φανούν και οι αντιθέσεις» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το Σύνταγμα, επειδή είναι ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας, αποκρυσταλλώνει την εξέλιξη του πολιτεύματος εκεί που ορισμένα θέματα έχουν γίνει υπερώριμα --τέτοιο πράγμα είναι, για παράδειγμα, να σταματήσει αυτό το αίσχος της ασυλίας των υπουργών, όπως κατά τη γνώμη μας είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους, υπάρχουν όμως και θέματα που είναι εστιαζόμενα, που είναι στο κέντρο της πολιτικής σύγκρουσης, όπως, για παράδειγμα, είναι για εμάς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, να προστατεύσουμε το νερό, να προστατεύσουμε την ενέργεια από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και να αποκρούσουμε αυτούς, που θα ήθελαν π.χ. να πάψει να υπάρχει αυτός ο ρόλος του κράτους, να παρεμβαίνει για να μειώνει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες» επεσήμανε.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πολιτικά είναι ώριμη η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν είναι ώριμες. «Είναι ανώριμο να μην προσέρχονται να συζητήσουν το μέγιστο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πολιτικά δεν είναι ώριμο να λύσουμε, για παράδειγμα, το θέμα της ασυλίας των υπουργών. Φαίνεται όσοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Όποιος δεν θέλει πράγματι να επιλυθεί η δυνατότητα της Πολιτείας να αναζητεί ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, νομίζω ότι δίνει την εντύπωση και ότι προσπαθεί να συγκαλύψει παρόμοιες ευθύνες» παρατήρησε.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε: «Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε ανακοίνωση που έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Για εμάς προτεραιότητα έχει η διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το τραγικό αυτό γεγονός, η προστασία των δικαιωμάτων της ομογένειας στη γειτονική χώρα και το να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών --το τελευταίο, όμως, όχι σε βλάβη των δύο προηγουμένων, απλώς με αποφυγή ρητορικών εξάρσεων, που μπορεί να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές και βέβαια πάντα με τον όρο της αβεβαιότητας».

«Αυτό ισχύει προφανώς και για τις δύο χώρες, για τους αξιωματούχους και των δύο χωρών» και «θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι πρόωρες δηλώσεις, γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε διαλεύκανση των γεγονότων και από την άλλη πλευρά να σπεύδουμε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

«Υπάρχει κινητοποίηση από όλες τις πλευρές, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή, οι αρχηγοί της αστυνομίας και από τις δύο πλευρές επικοινωνούν, γίνεται καθετί που είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να μπορέσουμε να διαλευκάνουμε το τι έγινε» διαβεβαίωσε.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, υπενθύμισε ότι «στις αγορές έχουμε βγει τρεις φορές και δεν βγαίνουμε τώρα, γιατί οι συνθήκες -για εξωγενείς παράγοντες και όχι για λόγους που αφορούν στην ελληνική οικονομία- δεν είναι ιδανικές».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως «στις αγορές έχουμε βγει και θα ξαναβγούμε όταν αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τη χώρα μας», σημειώνοντας πως «ούτε αντιαναπτυξιακά υφεσιακά μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε», ενώ μέτρα θετικά για τους εργαζομένους και την οικονομία, όπως η επιδότηση ενοικίου και η ελάφρυνση των εισφορών και φορολογικών βαρών, «θα τα πάρουμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε εξασφαλίσει».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, 11:33