Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν αρκούν οι μηχανισμοί, χρειάζεται και πολιτική βούληση

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 13:34
Κατρούγκαλος στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Δεν αρκούν οι μηχανισμοί, χρειάζεται και πολιτική βούληση

Στις πρόσφατες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις ευρύτερες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν οι δημοκρατικές δυτικές κοινωνίες, όπως η ξενοφοβία και ο αντισημιτισμός, αναφέρθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην παρέμβασή του στις εργασίες της 129ης Συνόδου της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Ελσίνκι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι είναι πρωτίστως η έκρηξη των ανισοτήτων που υπονομεύει τη νομιμοποίηση των δημοκρατικών μας θεσμών και τη συνοχή των κοινωνιών μας. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, ενώ εξήρε τη σπουδαιότητα και τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Με αυτήν την ευκαιρία χαιρέτισε την εκλογή του Λίνου - Αλέξανδρου Σισιλιάνου ως νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «δεν αρκούν οι μηχανισμοί, αλλά πρέπει να έχουμε και την πολιτική βούληση για να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις». Η Ελλάδα, πρόσθεσε, «εκτιμά ιδιαίτερα το έργο του ΣτΕ, το οποίο ήταν και κρίσιμο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας». Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται απολύτως με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και εφαρμόζει τις αξίες και τις αρχές του οργανισμού.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απτό παράδειγμα, όπως και οι πρωτοβουλίες μας που προωθούν την πολυμερή συνεργασία, λ.χ. η Διάσκεψη της Ρόδου» κατέληξε.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Κατρούγκαλος είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του Λιχνενστάιν Αουρέλια Φρίκ και της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ, καθώς και με τον ΥΦΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Αντρέι Ζερνόβσκι. 

Τέλος, σημειώνεται ότι την προεδρία του ΣτΕ αναλαμβάνει η Γαλλία, διαδεχόμενη τη Φινλανδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 17 Μαΐου 2019, 14:18