«Και οι μικρές χώρες μπορούν να τα καταφέρουν στην προεδρία της ΕΕ»

«Και οι μικρές χώρες μπορούν να τα καταφέρουν στην προεδρία της ΕΕ»
Θετικός κρίνεται ο απολογισμός για την ευρωπαϊκή προεδρία της Λιθουανίας, που δίνει πλέον τη σκυτάλη στην Ελλάδα. Τι παραδείγματα μπορεί να αντλήσει η ελληνική προεδρία από τον προκάτοχό της;

Τον θετικό απολογισμό της λιθουανικής προεδρίας συμμερίζεται και η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μαριέτα Γιαννάκου. Υποστηρίζει μάλιστα ότι από το περασμένο εξάμηνο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα και για την Ελλάδα: «Ναι, πράγματι, υπάρχουν ζητήματα που προχώρησαν στη λιθουανική προεδρία και αυτό επιβεβαιώνει τον κανόνα: ότι δηλαδή σε θεσμικό επίπεδο, οποιοδήποτε μέγεθος και αν έχει μία χώρα μπορεί κάλλιστα να εκτελέσει τα καθήκοντά της και να προχωρήσει τα θέματα της προεδρίας, ακόμη κι αν βρίσκεται σε οικονομική κρίση όπως βρίσκεται η Ελλάδα ή η Πορτογαλία ή βρέθηκε η Ιρλανδία».

Η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ υποστηρίζεται παραδοσιακά από την ιδιαίτερα δραστήρια Γραμματεία του Συμβουλίου, ενώ με τη Συνθήκη της Λισαβόνας έχει καθιερωθεί η μόνιμη προεδρία υπό τον Χέρμαν φαν Ρομπέι, που αναλαμβάνει πλέον το συντονισμό της ατζέντας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σημαίνει αυτό ότι έχει αποδυναμωθεί ο ρόλος της εκ περιτροπής προεδρίας; «Όχι, δεν έχει αποδυναμωθεί» υποστηρίζει η Μαριέτα Γιαννάκου. «Απλώς δεν γίνονται πια ορισμένες φιέστες. Εγώ νομίζω ότι είναι καλύτερα έτσι, τα πράγματα είναι πιο συγκεκριμένα, οι πληροφορίες περιέρχονται με καλύτερο τρόπο στα διάφορα όργανα. Βέβαια παραμένει ανοιχτό θέμα με τις προεδρίες: Οι πολίτες της Ευρώπης ξέρουν ποιος κάνει τι και για ποιον λόγο; Παρατηρείται το φαινόμενο οποιαδήποτε δυσκολία υπάρχει σε οποιοδήποτε θέμα να λένε τι κάνει η Ευρώπη, έστω κι αν οι αρμοδιότητες δεν είναι της Ευρώπης. Και από την άλλη το φαινόμενο- από άλλες πλευρές- να ζητούν ορισμένοι επανεθνικοποίηση αρμοδιοτήτων της ΕΕ».

Στην ελληνική προεδρία η εταιρική σχέση με Ουκρανία

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, πρώην Επίτροπο και έμπειρη στα ευρωπαϊκά θέματα, πρώτη και κύρια προϋπόθεση επιτυχίας είναι η ομαδική δουλειά και ο συντονισμός με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Κατά τα άλλα τι συμβουλή θα είχε να δώσει η Ραντβίλε Μορκουνάιτε στην ελληνική προεδρία;

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η καλή οργάνωση και η προσήλωση στους στόχους. Θα χρειαστεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα. Μου άρεσε και συμφωνώ με την εξαγγελία ότι η ελληνική προεδρία θα είναι λιτή, ότι δεν θα δίνει χρήματα για δημόσιες σχέσεις, αλλά θα εστιάζει στο περιεχόμενο και στα σημαντικά ζητήματα που έχουμε μπροστά μας» λέει η ευρωβουλευτής από τη Λιθουανία στην Deutsche Welle.

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014, 10:38