Στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών με τους Έλληνες της Διασποράς στις ΗΠΑ, πρόκειται να συναντηθεί στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη με επικεφαλείς ομογενειακών φορέων. Κατά την χθεσινή ημέρα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκπροσώπησε την Ελλάδα στη συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για το «Κράτος Δικαίου», που αποτελεί το βασικό θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους του της Σερβίας και της ΠΓΔΜ. Ειδικότερα, με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημά του και βέβαια ήταν μια συνάντηση γνωριμίας. «Πέραν των όσων είπαμε, σε αυτή την ανεπίσημη συνεργασία, έχει σημασία να τονιστεί ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά και ακόμη καλύτερα στις σχέσεις μεταξύ μας, αν από τη γειτονική χώρα επεδείκνυαν περισσότερο σεβασμό σε θέματα ιστορικής και πολιτισμικής ευαισθησίας που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνάντηση με τον κ. Ποπόσκι, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, προς τον ομόλογο του της ΠΓΔΜ, με το οποίο ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με ακρίβεια το πλαίσιο εντός του οποίου εξελίσσονται οι σχέσεις των δύο χωρών, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση του ζητήματος της ονομασίας. Αφού επισήμανε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα έχει κάνει το βήμα που της αναλογεί για την επίτευξη λύσης, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε «ότι έχει φτάσει η ώρα για την ηγεσία της γειτονικής χώρας να κάνει και εκείνη από την πλευρά της τα βήματα που της αναλογούν».

Επιπλέον, ο κ. Αβραμόπουλος ανέδειξε τους κινδύνους που κρύβει για την σταθερότητα στην περιοχή μας, η καλλιέργεια του εθνικισμού και του λαϊκισμού, που τόσο συχνά στο παρελθόν έχουν προκαλέσει αστάθεια στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως τόνισε.


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης