«Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας σε εργοστάσιο πλαστικών στον Ασπρόπυργο, που μετέτρεψε για άλλη μια φορά τη Δυτική Αττική σε θάλαμο επικίνδυνων αερίων, απαιτεί να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής. Αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα παρόμοιων περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή, που επισημαίνουν τον κίνδυνο για Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης» τονίζει ανακοίνωση των Τομεακών Οργανώσεων Βορειοδυτικής Αττικής και Βιομηχανίας του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ έχει πολλές φορές επισημάνει την εγκληματική ανυπαρξία μέτρων πρόληψης και προστασίας σε χώρους εργασίας με κίνδυνο πυρκαγιάς, διαρροής επικίνδυνων χημικών κ.ά. διότι αυτά αποτελούν κόστος για το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από τη μεριά του κράτους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός έλεγχος τήρησης στοιχειωδών κανόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ περισσότερο που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, απουσιάζουν παντελώς ουσιαστικές διαδικασίες ενημέρωσης και εκπαίδευσης του πληθυσμού για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή ακόμα και αναγκαίοι οδοί μαζικής διαφυγής αν απαιτηθεί εκκένωση πληθυσμού σε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Αντί για τα παραπάνω αναγκαία μέτρα πρόληψης και προστασίας, συνεχίζεται η επίκληση στην ατομική ευθύνη, με τα μηνύματα του 112 που πότε καλούν τον κόσμο να εκκενώσει την περιοχή και άλλοτε τον καλούν να κλειδαμπαρωθεί σε κλειστούς χώρους, για να μην εισπνέει επικίνδυνους ρύπους.

Είναι απορίας άξιον πώς γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση η Πολιτική Προστασία να στέλνει μήνυμα να παραμείνουν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε κλειστούς χώρους και επιχειρήσεις που βρίσκονται λίγα μέτρα από το σημείο να λειτουργούν κανονικά, αφήνοντας εκτεθειμένους σε κίνδυνο τους εργαζόμενους» αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ΚΚΕ απαιτεί:

α) Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση όπου ξέσπασε η πυρκαγιά.

β) Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την απορρύπανση της περιοχής και για την προστασία της υγείας των χιλιάδων εργαζομένων και κατοίκων.

γ) Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

δ) Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο λαός και οι εργαζόμενοι της Δυτικής Αττικής είναι ώρα να παλέψουμε για την προστασία της ζωής και της υγείας μας, για το μέλλον των παιδιών μας, που δεν μπορούν άλλο να θυσιάζονται στον βωμό των κερδών των λίγων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης