Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Ως ιδεοληπτικό μηρυκασμό της “ηρωικής διαπραγμάτευσης” που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι», χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κυβέρνηση, στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο Βουλευτής ΝΔ Ρεθύμνου και Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε το zougla.gr τόνισε για το φλέγον θέμα του «βέτο»: «Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κίνηση που απομακρύνει την προοπτική μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό ζήτημα». Ο Γραμματέας του ελληνικού κοινοβουλίου, σχολίασε με ιδιαίτερα επικριτικό λόγο τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπου σύμφωνα με «κύκλους» του Μαξίμου, υπήρξε χαρακτηρισμός των αρχηγών των κομμάτων ως «τρόικα του εσωτερικού»: «Επιβεβαίωσαν αυτό που η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγο πολύ υποψιάζονταν: ότι η αποδοχή της πρότασης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα εξυπηρετούσε κομματικούς τακτικισμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει».

Ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν τέσσερα βήματα σε αυτό το στάδιο που βρίσκεται η χώρα, ώστε να ανατραπεί η «κάκιστη» εικόνα της προς τα έξω. Πρώτον, η αποφυγή της δημιουργίας μιας εικόνας «Λιβανοποίησης» της Ελλάδας. Δεύτερον, η εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου διαχείρισης της φιλοξενίας των προσφύγων. Τρίτον, ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Τέταρτον, η εκπόνηση και η προώθηση σχεδίου απεγκλωβισμού μέσω μιας εναλλακτικής «προσφυγικής διαδρομής».

Ταυτόχρονα, απάντησε και στο τι θα πρέπει να σημοτοδοτήσει το επερχόμενο συνέδριο της ΝΔ τόσο για το ίδιο το κόμμα του όσο και για την ελληνική κοινωνία: «Την ουσιαστική «επαφή» της Νέας Δημοκρατίας με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.. Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί με την δημιουργία ομάδων εργασίας για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, τις αποφάσεις για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, την χρηματοδότηση και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στο προσφυγικό αν η Ευρώπη δεν βρει ή δεν καταλήξει σε μία ενιαία γραμμή για την αντιμετώπισή του;

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οδηγούμαστε τελικά προς αυτή την κατεύθυνση: η προετοιμασία από την Ε.Ε. ενός σχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα, οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων, ακόμη και αρχηγών κρατών – μελών, το παιχνίδι ισχύος και η απροθυμία της Τουρκίας, στο κατώφλι της Συνόδου Κορυφής, να συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση του προβλήματος. Όλα αυτά προϊδεάζουν για μια δυσμενή εξέλιξη, την οποία η Κυβέρνηση όφειλε όχι μόνο να είχε προβλέψει αλλά και να αντιμετωπίσει μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης της επερχόμενης κρίσης. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το προσφυγικό ζήτημα ως θεομηνία. Παρότι οι θεομηνίες δεν προαναγγέλλονται, προσωπικά δεν μπορώ να θυμηθώ άλλη περίπτωση που τόσοι πολλοί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προειδοποιούσαν για τη «θεομηνία» που ζούμε σήμερα.

Πως κρίνετε το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την ελληνική κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό;

Ως ιδεοληπτικό μηρυκασμό της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι. Προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μια κίνηση που απομακρύνει την προοπτική μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης στο προσφυγικό ζήτημα. Στο βαθμό μάλιστα που, όπως αποδείχθηκε, η απειλή αυτή υπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες και δεν έχει αποκτήσει συγκεκριμένο περιεχόμενο, το πιο πιθανό είναι ότι η υλοποίηση της θα στρεφόταν κατά των εθνικών συμφερόντων, περιθωριοποιώντας ακόμη περισσότερο τη χώρα μας. Αυτό που θα είχε νόημα θα ήταν η επιβολή κυρώσεων με ένα ευρωπαϊκό νομιμοποιητικό μανδύα για όσες χώρες δε συμμορφώνονται με τις συλλογικές αποφάσεις. Ακόμη όμως και αυτό το ενδεχόμενο προϋποθέτει σοβαρή διπλωματική προετοιμασία και εξάντληση κάθε διαθέσιμου μέσου συνεννόησης για την εξεύρεσης κοινής λύσης.

Πως σχολιάζετε τα όσα είδαν το «φως της δημοσιότητας» μετά έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος που υπέγραψαν οι αρχηγοί των κομμάτων που μετείχαν στη σύσκεψη για το προσφυγικό- ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπό την προεδρεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου «κύκλοι» της κυβέρνησης έκαναν λόγο «για τρόικα του εσωτερικού» χαρακτηρίζοντας τους πολιτικούς αρχηγούς;

Επιβεβαίωσαν αυτό που η Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης λίγο πολύ υποψιάζονταν: ότι η αποδοχή της πρότασης για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα εξυπηρετούσε κομματικούς τακτικισμούς και μικροπολιτικά παιχνίδια. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας το μόνο που ξέρει είναι να διχάζει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που έχει μάθει να ισορροπεί ιδεολογικά σε συνθήκες κοινωνικής αστάθειας. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Εν προκειμένω, αγαπάει τόσο πολύ τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους που κάνει ότι μπορεί για να πολλαπλασιάσει την ταλαιπωρία και την εξαθλίωση τους. Την ίδια στιγμή όμως που ο «ανθρωπισμός» τους εξαντλείται σε ασκήσεις ψυχολογικής προετοιμασίας του ελληνικού λαού για υποδοχή όλο και μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων, η πολιτική του «ξέφραγου αμπελιού» που εφάρμοσε μέχρι σήμερα αποτελεί το τέλειο άλλοθι της ακροδεξιάς ατζέντας σε ολόκληρη της Ευρώπη. Οι δε πολιτικές του αντιλήψεις γύρω από το μεταναστευτικό είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης κάθε αντιευρωπαϊκής προοπτικής για την επίλυση του.

Όλα τα σύνορά των βορείων γειτονικών μας χωρών «κλείνουν». Οι κυβερνήσεις τους αποφάσισαν πως δε θα δεχθούν πρόσφυγες. Σε διπλωματικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση είχε περιθώρια «ελιγμών» με τους «γείτονες» μας; Τι θα έπρεπε να είχε κάνει;

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει είναι να προσέλθει στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής έχοντας υλοποιήσει το σύνολο των δεσμεύσεων που η ίδια ανέλαβε. Δεν το έχει κάνει ούτε ως προς την ταυτοποίηση με βάση τα πρότυπα Σέγκεν ούτε ως προς το αριθμό που δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες με σκοπό τη διαμεσολάβηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και των χωρών που αντιδρούν. Ως ένδειξη καλής θέλησης θα έπρεπε να υιοθετήσει και να προωθήσει την πρόταση όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών ομάδων για τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Δύναμης Άμεσης Δράσης για το προσφυγικό με κύρια αποστολή την επιτόπια εποπτεία της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης όλων των εισερχομένων.

Πως μπορεί ν’ ανατραπεί η «κάκιστη» πλέον και κατά κοινή ομολογία, εικόνα της χώρας στο εξωτερικό; Πως μπορεί ν’ ανακτηθεί η ελληνική αξιοπρέπεια;

Στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Τέσσερα είναι κατά τη γνώμη μου τα βασικά ζητούμενα για τη χώρα μας σε αυτό το στάδιο: Πρώτον, η αποφυγή της δημιουργίας μιας εικόνας «Λιβανοποίησης» της Ελλάδας στο εξωτερικό με αρνητικές επιπτώσεις στην ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού. Δεύτερον, η εφαρμογή ενός έκτακτου σχεδίου διαχείρισης της φιλοξενίας των προσφύγων για όσο διαρκεί το καθεστώς του κλεισίματος των συνόρων βόρεια της «βαλκανικής διαδρομής». Τρίτον, ο διαχωρισμός προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και η υλοποίηση μιας πολυεπίπεδης αποτρεπτικής πολιτικής για τους τελευταίους. Τέταρτον, η εκπόνηση και η προώθηση, εφόσον χρειαστεί, ενός σχεδίου απεγκλωβισμού μέσω μιας εναλλακτικής «προσφυγικής διαδρομής».

Το επερχόμενο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας τόσο πρακτικά όσο και ουσιαστικά «τι» θα πρέπει να σηματοδοτήσει για το κόμμα σας και την ελληνική κοινωνία;

Την ουσιαστική «επαφή» της Νέας Δημοκρατίας με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.. Τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν ήδη δοθεί με την δημιουργία ομάδων εργασίας για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος, τις αποφάσεις για το νοικοκύρεμα των οικονομικών, την χρηματοδότηση και την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Για να καταστούν ωστόσο οι όποιες αλλαγές εφαρμόσιμες και αποτελεσματικές θα πρέπει να γίνουν «κτήμα» όσο το δυνατόν περισσότερων μελών και στελεχών της. Αυτή τη διαδραστική σχέση ανάμεσα στην ηγεσία και τη βάση του κόμματος ως προς τη φυσιογνωμία του φιλοδοξεί να εγκαινιάσει το προσεχές συνέδριο και οφείλουμε να εργαστούμε συστηματικά για να το πετύχει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης