Κινδυνεύουν με έκπτωση από το αξίωμα οκτώ νέοι δήμαρχοι;

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 16:51
Κινδυνεύουν με έκπτωση από το αξίωμα οκτώ νέοι δήμαρχοι;
Οκτώ νέοι δήμαρχοι δεν εμφανίζονται στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου, σύμφωνα με τον νόμο Ραγκούση, όλοι οι δήμαρχοι πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν τις προεκλογικές δαπάνες των συνδυασμών και την προέλευση των κονδυλίων. (http://ekloges.ypes.gr/diafaneia/index.html#expenses)

Βάσει του άρθρου 10 του νέου νόμου, «οι συνδυασμοί υποχρεούνταν να ζητήσουν έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την παροχή ενός κωδικού πρόσβασης» από το υπουργείο, προκειμένου «να αναρτούν το σύνολο των εσόδων και των δαπανών που πραγματοποιούν», γεγονός που επίσης αναφέρεται ρητώς ως «υποχρέωση» των συνδυασμών.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, δεν εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου: ο νέος δήμαρχος Ζακύνθου κ. Στέλιος Μποζίκης (υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους), ο νέος δήμαρχος Σπάρτης κ. Σταύρος Αργειτάκος (ΠΑΣΟΚ), Μεσολογγίου κ. Πάνος Κατσούλης (ΠΑΣΟΚ), Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος (εξελέγη με λιγότερες από 20 ψήφους διαφορά από τον γαλάζιο κ. Χρ. Βούλγαρη), Τεμπών κ. Κ. Κολλάτος (ΠΑΣΟΚ), Νέας Ζίχνης (Κεντρική Μακεδονία) κ. Αν. Δαϊρετζής (ΠΑΣΟΚ), Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Αννας (Στερεά Ελλάδα) κ. Αν. Ψαρρός (Ν.Δ.), και Ερμιόνης κ. Δημ. Καμιζής (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ).

Ωστόσο, από νομικής απόψεως παραμένει ασαφές αν οι εν λόγω δήμαρχοι παρέβησαν τον νέο νόμο, στην περίπτωση που έχουν τηρήσει μια επιπλέον διαδικασία που αυτός επιβάλλει, σύμφωνα με την οποία όλοι οι συνδυασμοί όφειλαν ήδη από την προεκλογική περίοδο να προμηθευτούν από τις ΔΟΥ  ειδικά βιβλία εσόδων-δαπανών, τα οποία και υποχρεώνονταν να επικαιροποιούν.

Τσουχτερά πρόστιμα απειλούν τις επόμενες ημέρες και δεκάδες άλλους νεοεκλεγέντες δημάρχους, αφού εμφανίζουν ελάχιστα ή και μηδενικά έξοδα.

«Πρωταθλητής» ο Ψωμιάδης στις δαπάνες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, τα συνολικά έξοδα των 75 συνδυασμών που κατήλθαν στις περιφερειακές εκλογές είναι 5,05 εκατ. ευρώ, ενώ οι 1.006 δημοτικοί συνδυασμοί ξόδεψαν 14,15 εκατ. ευρώ.

Πρωταθλητής στις «περιφερειακές» δαπάνες αναδεικνύεται ο Παν. Ψωμιάδης, ο συνδυασμός του οποίου δήλωσε ότι ξόδεψε 500.948 ευρώ και ότι είχε έσοδα 585.000 ευρώ, ενώ ο αντίπαλός του, κ. Μ. Μπόλαρης, ακολουθεί με δαπάνες 308.861 ευρώ και έσοδα 326.325 ευρώ.

Περιέργως πολύ λιγότερα υποστηρίζουν ότι ξόδεψαν οι «Αθηναίοι» περιφερειάρχες, καθώς ο κ. Γ. Σγουρός φέρεται να δαπάνησε 239.975 ευρώ (με έσοδα 240.005 ευρώ), ενώ ο κ. Βασ. Κικίλιας 94.692 ευρώ (με έσοδα 95.107 ευρώ).

Η μάχη στον Δήμο Αθηναίων εμφανίζεται πιο πολυέξοδη από αυτήν της Περιφέρειας, με τον κ. Νικ. Κακλαμάνη να δηλώνει ότι ξόδεψε 314.754 ευρώ (έσοδα 322.003 ευρώ), ενώ ο κ. Γ. Καμίνης 193.440 ευρώ (με έσοδα 236.290 ευρώ).

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010, 16:51