Κοινή ερώτηση της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον σεισμό στη Χίο και τη Λέσβο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017, 19:46
Κοινή ερώτηση της Κ.Ο. της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον σεισμό στη Χίο και τη Λέσβο
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Σύσσωμη η ευρω-κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη Χίο και τη Λέσβο.

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, κα Μαρία Σπυράκη, κα Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, Γιώργος Κύρτσος και Θοδωρής Ζαγοράκης, ανέφεραν χαρακτηριστικά στην Ερώτησή τους: «Ο σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που ταρακούνησε την περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου το απόγευμα της Δευτέρας στις 15.28 τοπική ώρα είχε ως τραγικό επακόλουθο το θάνατο μίας γυναίκας και αρκετούς τραυματίες».

Και επεσήμαναν: «Παράλληλα προκάλεσε τεράστιες καταστροφές και κατολισθήσεις στα νησιά Λέσβο και Χίο. Οι πιο σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στην περιοχή της πόλης του Πλωμαρίου και της πόλης της Μυτιλήνης στο νησί της Λέσβου».

«Οι πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και σε χωριά που εκτείνονται σε μία ζώνη περίπου 40 χλμ. από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. Από το σεισμό έχουν καταρρεύσει αρκετά σπίτια στην περιοχή και ένας σημαντικός αριθμός κατοίκων παραμένει προσωρινά άστεγος.Παράλληλα, έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στις υποδομές και στο οδικό δίκτυο λόγω των κατολισθήσεων» ανέφεραν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

»Ας σημειωθεί ότι τα δύο ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι οι κύριες πύλες εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει σημαντικά πληγεί η οικονομία τους από τα μεταναστευτικά ρεύματα» παρατήρησαν χαρακτηριστικά και ρωτούν την Επιτροπή:
- Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορεί η ελληνική Κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα για χρηματοδότηση;

- Σε ποιες περιπτώσεις η χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει το 100% από κοινοτικούς πόρους όπως προβλέπεται μετά τους σεισμούς στην Ιταλία;».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017, 19:46