Σαρωτική είναι η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη στις εκλογές για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και o υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού αποτελεί πλέον τον έβδομο πρόεδρο της μεγαλονήσου.

Τα επίσημα αποτελέσματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57,48%. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο του πρώτου γύρου.

Άνοιξαν σαμπάνιες στην Πινδάρου μετά τα exit polls

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των exit polls, λίγο μετά τις 18.00, τα οποία έδειχναν ξεκάθαρη νίκη του με πλέον του 20% έναντι του αντιπάλου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Αναστασιάδης έφτασε αργότερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ, αφού πρώτα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν. 

Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι αντιμετωπίζουν με δέος και μεγάλη ευθύνη τη λαϊκή εντολή που παραδίδεται στον Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και ότι έχουν πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα έχει να αντιμετωπίσει. «Πρέπει άμεσα να συμφωνηθεί μνημόνιο, να σωθούν οι τράπεζες και να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος πρέπει να αποφύγει τη χρεοκοπία με την καλύτερη δυνατή διαπραγμάτευση» τόνισε ο ίδιος.

Ο Σταύρος Μαλάς παραδέχθηκε την ήττα του

Με δηλώσεις του, λίγο μετά τις 19.15, ο Σταύρος Μαλάς παραδέχθηκε την ήττα του και έκλεισε την ομιλία του με τη φράση: «Καλή συνέχεια στα μετερίζια του αγώνα. Τώρα, προέχει η Κύπρος μας».

Ησυχία επικρατεί τόσο στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά όσο και στο ΑΚΕΛ. Δεν υπάρχει κόσμος συγκεντρωμένος. 

«Το ΑΚΕΛ και ο Σταύρος Μαλάς θα στραφούμε και κριτικά και με διάθεση σωστής συνεισφοράς στο έργο που έχει να επιτελέσει το κράτος» τόνισε μετά τα αποτελέσματα των exit polls ο εκπρόσωπος του Σταύρου Μαλά, ο Τάκης Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα είναι μπροστά μας. Θεωρώ ότι είναι μπροστά μας το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, το Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αεριού». Ο κ. Γεωργίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν το φυσικό αέριο «θα τύχει σωστής διαχείρισης και προς όφελος του κυπριακού λαού».

Νωρίστερα, συγκρατημένη αλλά συνεχώς αυξανόμενη αισιοδοξία επικρατούσε τόσο στο επιτελείο του Σταύρου Μαλά όσο και στο ΑΚΕΛ.

Ο Σταύρος Μαλάς μαζί με τον επικεφαλής του επιτελείου του Νίκο Κατσουρίδη πραγματοποίησαν σύντομη επίσκεψη στο ΑΚΕΛ και είχαν συνάντηση με τον Άντρο Κυπριανού. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο επιτελείο, όπου προς το παρόν δεν υπάρχει κινητικότητα.

Στο ΑΚΕΛ βρίσκονται επίσης οι υπουργοί Εργασίας και Εμπορίου Σωτηρούλα Χαραλάμπους και Νεοκλής Συλικιώτης, καθώς και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.
Στο επιτελείο επικρατεί ηρεμία και συγκρατημένη αισιοδοξία εν αναμονή και των exit polls. Εκεί βρίσκεται μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης.

Ηρεμία επικρατεί και στα γραφεία του ΑΚΕΛ

Ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, όπως και την προηγούμενη Κυριακή, συνιστούσε υπομονή μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Από το σπίτι του παρακολούθησε και αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα ο απερχόμενος πρόεδρος Χριστόφιας.

Συγχαρητήρια Μπαρόζο και Μάρτενς στο Νίκο Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαβεβαίωσε σήμερα το βράδυ το Νίκο Αναστασιάδη ότι μπορεί να βασίζεται στη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, αλλά και για την αταλάντευτη στήριξη της στις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό.

«Εκ μέρους μου και εκ μέρους της Κομισιόν, συγχαίρω θερμά τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του ως Προέδρου της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «ο κυπριακός λαός έδωσε στον κ. Αναστασιάδη μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και να κάνει ό,τι απαιτείται για να διασφαλίσει νομισματική και δημοσιονομική σταθερότητα».

«Μίλησα με τον κ. Αναστασιάδη αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος και τον διαβεβαίωσα ότι μπορεί να βασίζεται στη συνεχιζόμενη δέσμευση της Κομισιόν να βοηθήσει την Κύπρο, προκειμένου να ξεπεράσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ενώ διαβεβαίωσα επίσης τον εκλεγέντα πρόεδρο για την αταλάντευτη στήριξή μας για τις προσπάθειες να πετύχει μια διαρκή λύση προς τον κατεύθυνση επανένωσης της Κύπρου», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Εύχομαι στον Νίκο Αναστασιάδη κάθε επιτυχία στην θητεία του», καταλήγει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφερντ Μαρτένς , συνεχάρη προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη για την νίκη του.

«Η Κύπρος έχει τώρα έναν αξιόπιστο πρόεδρο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ομάδας του ΕΛΚ. Ανυπομονώ να καλωσορίσουμε τον Νίκο Αναστασιάδη στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ως το 16ο μέλος του ΕΛΚ που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζεται σε ανακοίνωση του κ. Μαρτένς.

Τα exit polls έδιναν προβάδισμα στον Ν. Αναστασιάδη

Σε ενσωμάτωση 100%, ο Αναστασιάδης Νίκος συγκεντρώνει 57,48% και ο Μαλάς Σταύρος 42,52%.

Σύμφωνα με τα exit polls που δημοσιοποίησαν στις 18.01 οι σταθμοί παγκύπριας εμβέλειας, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τα πρώτα exit polls

ANT1: Αναστασιάδης 58-62%, Μαλάς 38-42%

Mega: Αναστασιάδης 57 – 60%, Μαλάς 40-43%

ΡΙΚ: Αναστασιάδης 57,5-61,5%, Μαλάς 38,5-42,5%

Sigma: Αναστασιάδης 58,6-62,6%, Μαλάς 37,4-41,4%



Προσπάθειες παρενόχλησης των ηλεκτρονικών συστημάτων

Νωρίτερα ο γενικός έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης αποκάλυψε ότι χθες το απόγευμα και σήμερα υπήρξαν προσπάθειες παρενόχλησης των ηλεκτρονικών συστημάτων του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Ασσιώτης είπε πως τα μέτρα που λαμβάνονται και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Εσωτερικών λειτούργησαν αποτελεσματικά, αποτρέποντας την πρόκληση κάποιου σοβαρού προβλήματος. Η διαδικασία της ψηφοφορίας προχωρεί κανονικά, είπε καταλήγοντας ο κ. Ασσιώτης.

Σχετικά με τις πληροφορίες για νέες απειλές από τους Anonymous, ο έφορος είπε ότι «έχουμε τα μέσα να αποτρέψουμε οποιοδήποτε χτύπημα».

«Η δήλωση Αναστασιάδη δεν προσκρούει στη νομοθεσία» ανακοίνωσε ο γενικός έφορος Εκλογής

«Το περιεχόμενο της δήλωσης του υποψηφίου προέδρου Νίκου Aναστασιάδη, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, δεν προσκρούει σε οποιαδήποτε νομοθετική διάταξη» δήλωσε ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής Ανδρέας Ασσιώτης.

Τον κ. Αναστασιάδη κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, αλλά και το κόμμα του, για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας. Η καταγγελία και η δήλωση τέθηκαν υπόψη του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος και γνωμάτευσε σχετικά.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν παραβίασε τη νομοθεσία. «Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Κυπριανού δεν θα διάβασε σήμερα την (εφημερίδα) “Χαραυγή”, διαφορετικά η πρώτη καταγγελία θα έπρεπε να αφορά το κομματικό έντυπο, το οποίο ήταν καθαρά προεκλογικά τοποθετημένο υπέρ του κ. Μαλά» είπε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «εμάς δεν μας ενόχλησε και δεν καταγγείλαμε κανένα».

Το μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 09.30.

Ο κ. Αναστασιάδης έφθασε στο Λανίτειο Γυμνάσιο συνοδευόμενος από την οικογένειά του και στελέχη του κόμματος.

Εξερχόμενος του εκλογικού κέντρου, προέβη στις καθιερωμένες δηλώσεις, καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν συνειδητά και να μην καταφύγουν στο λευκό ή στο άκυρο.

Μαλάς: «Επιλέξτε εσείς για το μέλλον σας»

«Οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες και κανένας δεν μπορεί να μετατρέψει τον εαυτό του σε παθητικό θεατή, για να διαλέξουν άλλοι για το μέλλον» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος άσκησε το πρωί το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου. «Πρέπει να κινηθούμε συλλογικά και να αποφασίσουμε συλλογικά, πάνω από όλα η Κύπρος» πρόσθεσε, καλώντας όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες.

Σήμερα, ανέφερε, ο κυπριακός λαός καταγράφει την τελική του ετυμηγορία, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Σήμερα αποφασίζουμε όλοι για όλους, σήμερα τίθεται το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω απ’ όλα, πέρα από το προσωπικό, ο καθένας αναμετριέται με τη συνείδηση του, την ιστορία του, με αυτά που πίστευε στο παρελθόν και αποφασίζει για το μέλλον της χώρας μας» επισήμανε ο κ. Μαλάς.

Διαβάστε επίσης:

Άνοιξαν οι κάλπες σε όλη την Κύπρο – Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

Κύπρος: Ψήφισαν οι αρχηγοί των κομμάτων

Κάλεσμα Αναστασιάδη για λύση του Κυπριακού

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης, Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα, Μαριάννα Μαρμαρά
Πηγή: Sigmalive.com, ikypros.com, ΡΙΚ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης