Έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου είχε το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα.

«Υπομονή» για τις εξελίξεις που αφορούν τις διεργασίες για κατάληξη σε κοινό ανακοινωθέν συνέστησε ο κ. Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Αναστασιάδης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν υπάρχει κάποια βελτίωση σε σχέση με το θέμα της κοινής διακήρυξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε για να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις από τις συναντήσεις και τις προσδοκίες που δημιουργούν κάποιοι για τις παραπέρα κινήσεις των Τούρκων ή των Τουρκοκυπρίων».

Σε ερώτηση αν είχε χθες το απόγευμα συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, πέραν από τη συνάντηση που είχαν χθες το πρωί, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά, ενώ ερωτηθείς αν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία να του υπέβαλε ο κ. Ντάουνερ κάποια πρόταση, ο πρόεδρος επίσης απάντησε αρνητικά.

Κληθείς να πει κατά πόσο τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προσκομίσει κάτι καινούριο με τις σκέψεις ή τις ιδέες που έχουν εκφράσει, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «καλό είναι να αναμένουμε μέχρι το απόγευμα να δούμε τις εξελίξεις και εν συνεχεία θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση. Δεν υπάρχει περίπτωση η οποιαδήποτε απόφασή μου να μη γνωστοποιηθεί στον λαό αρκούντως αιτιολογημένη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, σε ερώτηση αν αναμένει εντός της ημέρας κάποια επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά.

Στη σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο βοηθός γενικός εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής κοινότητας Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης μετά τη λήξη του Άτυπου Συμβουλίου, ανέφερε ότι σε εγρήγορση παραμένουν κυβέρνηση και αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων με δεδομένη τη συνεχιζόμενη προσπάθεια διαμόρφωσης του κοινού ανακοινωθέντος με στόχο την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Το Άτυπο Συμβούλιο το συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις εξελίξεις που αφορούν την αναβολή της αναχώρησης του Αλεξάντερ Ντάουνερ από την Κύπρο και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στα Κατεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ / philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης