Καθοριστικός κρίνεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τους εν δυνάμει μεσολαβητές ο Ιανουάριος για το Κυπριακό, καθώς αναμένεται ότι θα διαμορφωθούν τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», στον Διεθνή Οργανισμό θα ετοιμάσουν οδικό χάρτη που θα καθορίζει τι μέλλει γενέσθαι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γραμματεία του ΟΗΕ μελετούν ήδη δύο σενάρια, λαμβάνοντας πάντα υπόψη και τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, που, όπως εκτιμά και ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν, «επηρεάζουν το Κυπριακό».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον «Φ», τα σενάρια διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

•Το πρώτο σενάριο αφορά την προσπάθεια να επιβληθούν εξελίξεις μέσω του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα υιοθετηθεί στις 29 Ιανουαρίου. Εκείνο που αναζητείται είναι η διατύπωση που θα φέρει στο τραπέζι τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, χρησιμοποιώντας όπως πάντα και τον μπαμπούλα της απόδοσης ευθυνών. Περαιτέρω, δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας κοινής συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «για να ξεπερασθούν οι δυσκολίες». Σε μια τέτοια περίπτωση, αντί κοινού ανακοινωθέντος θα αναγνωσθεί διακήρυξη του Γενικού Γραμματέα, που θα «καλύπτει και τις δύο πλευρές», αλλά δεν θα είναι η θέση τους. Αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο ευνοούν και οι Τούρκοι, το έχει θέσει τον Δεκέμβριο ως επιλογή και ο κ. Ντάουνερ, που φθάνει αύριο στο νησί για επαφές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

•Το δεύτερο σενάριο είναι, ενόψει και των εξελίξεων στην Τουρκία, να δοθεί χρόνος να συνεχιστούν κινήσεις με πηγαινέλα του Αλεξάντερ Ντάουνερ και με ενεργότερη παρέμβαση των Αγγλοαμερικανών.

Το νέο ταξίδι Ντάουνερ δεν φαίνεται ότι θα αποδώσει. Η επίσκεψή του, που θα γίνει σε τεταμένο κλίμα λόγω και των ενεργειών του (συνάντηση με Νταβούτογλου στη λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στα Κατεχόμενα), πραγματοποιείται ενόψει της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο στις 22 Ιανουαρίου. Είναι, όμως, σαφές πως θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές, έχοντας ως νέο δεδομένο την πρόταση του προέδρου για μικρής έκτασης ανακοινωθέν.

Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί, που αναλαμβάνουν πάντα την παρουσίαση προσχεδίων ψηφισμάτων για το Κυπριακό, αυτή τη φορά δείχνουν να καθυστερούν. Φέρονται να έχουν διαμηνύσει πως θα παρουσιάσουν το πρώτο προσχέδιο μετά τη συνάντηση Κάμερον-Αναστασιάδη που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη. Μια κίνηση που ενδεχομένως έγινε για να μη χαλάσει το κλίμα στη συνάντηση του Λονδίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης