Το Υπουργικό Συμβούλιο άναψε σήμερα το πράσινο φως στο νομοσχέδιο – πολιτική απόφαση για τις αποκρατικοποιήσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού, της CYTA και της Αρχής Λιμένων, κάτι που αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των δανειστών της για εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν όλοι οι υπουργοί, περιλαμβανομένων και των τριών υπουργών που προέρχονται από το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), που αντιτίθεται στις ιδιωτικοποιήσεις, αν και αναγνωρίζει ότι αυτό αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Κύπρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στους υπουργούς του ΔΗΚΟ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εξέφρασαν επιμέρους επιφυλάξεις για τα θέματα των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργαζομένων, για θέματα εθνικής ασφαλείας και για το θέμα του κοινωνικού διαλόγου. Όμως, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, στην όλη συζήτηση φάνηκε ότι αυτές οι επιφυλάξεις μπορούν να εξουδετερωθούν κατά την υλοποίηση του οδικού χάρτη των αποκρατικοποιήσεων.

Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο οδικός χάρτης αφορά τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Τόνισε ότι με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, διασφαλίζεται η συμμετοχή των εργαζομένων σε όλη τη διαδικασία αποκρατικοποίησης.

Παράλληλα, προσέθεσε, αντιμετωπίζεται ο κάθε οργανισμός με τις ιδιαιτερότητές του ως ξεχωριστή περίπτωση. Η όλη διαδικασία θα είναι εξελικτική και θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουσιαστικά, η πρώτη αποκρατικοποίηση θα γίνει έπειτα από δύο χρόνια και αφού υπάρξει συστηματική προετοιμασία και αναδιάρθρωση κάθε ημικρατικού οργανισμού» είπε ο εκπρόσωπος.

Είπε επίσης ότι με την απόφαση θα διασφαλιστούν θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των ουσιωδών υπηρεσιών που το κράτος υποχρεούται να παρέχει στους πολίτες.

Ταυτόχρονα, ανέφερε στη συνέχεια, αναλαμβάνεται η υποχρέωση να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στους οργανισμούς αυτούς, ενώ με κάθε τρόπο θα επιδιωχθεί να διασφαλιστεί το συμφέρον του κάθε πολίτη καταναλωτή.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συνεχιστεί καθ΄ όλη την περίοδο αποκρατικοποίησης και διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα πλήρους ιδιωτικοποίησης σε κανέναν ημικρατικό οργανισμό.

Ανέφερε ακόμη ότι οφέλη τα οποία θα προκύψουν από αδειοδοτήσεις για επενδύσεις, όπως το καζίνο, θα λαμβάνονται υπόψη και θα προσμετρούνται στην υποχρέωση του κράτους για εξεύρεση του 1,4 δισ. ευρώ που προνοεί η δανειακή σύμβαση.

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη λήψη της απόφασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης διατύπωσε επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι προχωρεί σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για το ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών.

Οι πολίτες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, κατανοούν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος αναιρέθηκαν από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης. Οι πολίτες, είπε, αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή και απόφαση των κυβερνώντων που, όπως ισχυρίστηκε, σκοπεύουν να παραδώσουν τα κέρδη των ημικρατικών οργανισμών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης