Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται από τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα επώδυνα μέτρα που θα «κλειδώσουν» τη συμφωνία. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση επισημαίνουν ότι στόχος των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κλείνουν ένα-ένα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης, με την Τρίτη να θεωρείται ως ημέρα-ορόσημο για την επίτευξη συμφωνίαςΜάλιστα, πολλά από τα «ανοιχτά μέτωπα» που υπήρχαν φαίνεται να «έκλεισαν» κατά τη μαραθώνια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους δανειστές, η οποία ξεκίνησε στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής και ολοκληρώθηκε μετά τις 3:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, έχοντας διαρκέσει περισσότερες από 12 ώρες.

Είχε προηγηθεί Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να χαραχθούν οι τελευταίες κατευθύνσεις των συνομιλιών.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, καθώς αυτές τις ώρες συντάσσεται το κείμενο της συμφωνίας, με την ελληνική πλευρά να εξετάζει γραμμή προς γραμμή τα… ψιλά γράμματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Μέτρα-σοκ

Με τις… πάλαι ποτέ «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης να έχουν ξεθωριάσει πλήρως, οι δανειστές εξακολουθούν να μεγαλώνουν τον κατάλογο των απαιτήσεών τους, προκαλώντας απόγνωση στους πολίτες.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων, που αποτέλεσε σημαντική ανάσα στους οφειλέτες και προσέφερε «ζεστό χρήμα» στα κρατικά ταμεία «ψαλιδίζεται», η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για όλες τις ατομικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις προσωπικές εταιρείες αυξάνεται σταδιακά από το 55% στο 100% μέχρι το 2017, το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τους αγρότες καταργείται, ενώ η υπαγωγή της ιδιωτικής παιδείας στον συντελεστή 23% του ΦΠΑ βάζει φωτιά στα δίδακτρα.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα διακηρύττει πως παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τους θεσμούς να εμμένουν στην πώλησή τους σε ιδιώτες.

Παράλληλα, αδιευκρίνιστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της ενέργειας, με τους δανειστές να ζητούν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.

Επιπλέον, οι θεσμοί ζητούν να περιοριστεί η μετενέργεια για τις συλλογικές συμβάσεις από τους 6 μήνες σήμερα, στους 3 μήνες.

Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος που έχουν διαμορφώσει η απαιτήσεις του «κουαρτέτου» των δανειστών είναι η δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας υπογράμμισε ότι «οι βουλευτές δεν έχουν καταλάβει τη σφοδρότητα των μέτρων που θα κληθούν να ψηφίσουν». Επεσήμανε, δε, την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός «προγράμματος-γέφυρας» ως αντίβαρο στο «ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα».

Φωτιά στην Παιδεία

Ως ένα από τα… παράπλευρα θύματα της συμφωνίας πρέπει να θεωρείται η Παιδεία, η οποία πλήττεται τόσο από την επιβολή ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, όσο και από τις περικοπές πόρων στα δημόσια.

Μέχρι σήμερα τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων απαλλάσσονταν από τον ΦΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι η επιβάρυνση θα είναι ιδιαιτέρως «τσουχτερή». 

Ενδεικτικά, σε ένα σχολείο που ζητούσε 5.000 ευρώ κατ’ έτος, έπειτα από την επιβολή του ΦΠΑ οι γονείς θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν 1.150 ευρώ επιπλέον.

Προσώρας, γρίφο αποτελεί εάν η επιβάρυνση θα ισχύσει από τη σχολική σεζόν που βρίσκεται προ των πυλών ή θα μετατεθεί για το έτος 2016-2017, ωστόσο αναμένεται να προκαλέσει κύμα φυγής μαθητών από την ιδιωτική εκπαίδευση, με αλυσιδωτές επιπτώσεις και στον χώρο της δημόσιας.

Σημειώνεται ότι ήδη ο ΦΠΑ 23% έχει επιβληθεί στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Την ίδια στιγμή, στον αέρα βρίσκεται η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, καθώς η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργησή τους με στόχο την εξοικονόμηση κονδυλίων.

Και στο βάθος… εκλογές

Κοινό μυστικό αποτελεί, εξάλλου, η πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία έπειτα από το βαθύτατο ρήγμα που προκάλεσε στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ η επώδυνη συμφωνία με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από την ψήφιση των προαπαιτουμένων, αναμένεται να «κλειδώσει» η ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν εντός του φθινοπώρου.

Eπιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης