“Εμείς τις πρώτες πραγματικά δικές μας 100 μέρες τις κλείνουμε αύριο, που κλείνουμε 100 μέρες από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια”, “οι πρώτες 100 μέρες εκτός μνημονίου θα είναι μόνο η αρχή”.

Με αυτές τις φράσεις και έναν σύντομο απολογισμό των δεσμεύσεων που είχε ανακοινώσει στη ΔΕΘ και που έκτοτε υλοποιούνται σταδιακά με τη νομοθέτησή τους, ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του στη Βουλή. Αναφέρθηκε ειδικότερα στη νομοθέτηση της απόδοσης των αναδρομικών στους ενστόλους και τους δημόσιους λειτουργούς, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και νέους επιστήμονες, τη σημερινή νομοθέτηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ για πάνω από 5 εκατομμύρια συμπολίτες που διαθέτουν χαμηλή ή μεσαία περιουσία, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, καθώς και στη διανομή για τρίτη διαδοχική χρονιά κοινωνικού μερίσματος που εξήγγειλε σήμερα για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή 3,5 εκατ. δικαιούχους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προανήγγειλε δε ότι “συνεχίζουμε με την κατάργηση του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με μέτρα ενίσχυσης των φτωχών νοικοκυριών, της μεσαίας διαστρωμάτωσης”.

“Συνεχίζουμε ώσπου η μεγάλη πλειοψηφία του λαού να μπορέσει να αισθανθεί στην καθημερινότητά της την έξοδο από την αυτή την καταστροφική οκταετία”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Προχωράμε ήδη με γοργά βήματα στο στάδιο της υλοποίησης ενός σχεδίου που μας έφερε με ασφάλεια στην έξοδο από τα μνημόνια και σε ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιθώριο, πιάνοντας τους στόχους του προγράμματος που κάποιοι αμφισβήτησαν ότι θα πιάναμε”, είπε.

Με αυτόν τον τρόπο και σε αντιδιαστολή προς τις προβλέψεις της ΝΔ που, όπως είπε, αμφισβητούσε την έξοδο από το μνημόνιο και μιλούσε για “τέταρτο μνημόνιο”, ο πρωθυπουργός θέλησε να δείξει τη διαφορά που υπάρχει για τη χώρα από την 21η Αυγούστου και έπειτα. Μια κατάσταση που όμως, όπως θέλησε να καταστήσει σαφές, δεν ήταν δεδομένη, όπως δεν ήταν και δεν είναι νομοτελειακή ούτε η υλοποίηση μέτρων ανακούφισης για τις μεσαίες και χαμηλότερες κοινωνικές κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξήγησε, που δεν ψηφίζεται από σήμερα και η μείωση επιπλέον 20% του ΕΝΦΙΑ για το 2020. Διότι, τόνισε, “τον Οκτώβριο του ‘19, πριν από το 2020 που είναι μετεκλογική χρονιά, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό στο λαό μεταξύ ποιων εκδοχών θα κληθεί να αποφασίσει: από τη μια μεριά αυτή η μελετημένη, στοχευμένη, νοικοκυρεμένη προσπάθεια, ο δημοσιονομικός χώρος που δεν είναι τεράστιος αλλά είναι αυτός που δίνει ελαφρύνσεις στοχευμένα στις κοινωνικές κατηγορίες που επλήγησαν, και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ που αφορά μόνο την ελίτ”. “Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε και όλα όσα μέχρι σήμερα ψηφίζουμε, δεν ήταν νομοτέλεια να γίνουν”. Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ “τους εμπνευστές του ΕΝΦΙΑ” που “μας κουνούν το δάκτυλο” ότι η κυβέρνηση δεν κατήργησε εντελώς το φόρο. Χαρακτήρισε δε το πρόγραμμα της ΝΔ ως τον “καλύτερο χορηγό” της προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Δήλωσε βέβαιος ότι ο λαός θα αποτρέψει “την παλινόρθωση του μνημονιακού εφιάλτη που έζησε ο τόπος μας”, για να σχολιάσει: “Άρα μη βιάζεστε και του χρόνου εδώ θα ‘μαστε και θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς”.

Σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψής του στο Μάτι και της δίωρης σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των συντονιστικών των κατοίκων, ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα και με την οποία “καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής”. Έκανε δε απολογισμό για την πορεία υλοποίησης των μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών αυτούς τους τέσσερις μήνες, αναφέροντας ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες -και γραφειοκρατικές- που αντιμετωπίζουμε, έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης