Με μεγάλη πλειοψηφία, 235 «ναι», 34 «παρών» επί 269 παρόντων βουλευτών πέρασε από τη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναστολή της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων στελέχη των οποίων εμπλέκονται σε εγκληματική οργάνωση ή σε τρομοκρατική δραστηριότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από εντάσεις, αντεγκλήσεις, στις 00.44 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι τροπολογίες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη Δημόσια Τηλεόραση και τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια εγκρίθηκαν με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (149 σε σύνολο 269) και «όχι» είπε σύσσωμη η αντιπολίτευση. 
Η ονομαστική ψηφοφορία για την 851 τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ. Μαζί, σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν οι τροπολογίες 874 για τη ΝΕΡΙΤ και 855 για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος απηύθυνε έκκληση για «να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα και να αφήσουν την Πολιτεία και τον νόμο να λύσουν όλα τα ζητήματα», ενώ σημείωσε ότι τα 3/5 των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ έχουν απογραφεί.

Τα αποτελέσματα για την 855 τροπολογία ήταν: 149 «ναι» και 120 «όχι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τροπολογία 855 περιλαμβάνει τη ρύθμιση του παρουσιολογίου των εκπαιδευτικών και προβλέπει τη δυνατότητα εξάντλησης του υποχρεωτικού ωραρίου τους μέχρι και σε πέντε όμορες σχολικές μονάδες, ενώ θεσπίζει και το δικαίωμα των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης να αλλάζουν την περιοχή τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών εντός των ορίων τους.

Συγκεκριμένα προβλέπει: – αποτελεί ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα η μη απογραφή υπαλλήλου – θα τηρείται από τους διευθυντές των σχολείων Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού – παρατείνεται η θητεία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 – οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορούν να τοποθετούνται σε άλλη περιοχή μετάθεσης από αυτή που τοποθετήθηκαν και εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης – οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί μπορούν να απασχολούνται με υπερωριακή απασχόληση έως του 40% του συνολικού αριθμού των ωρών απασχόλησής τους – εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μετάταξης εκπαιδευτικών η ρύθμιση του άρθρου 82 παρ. 9 του νόμου 4172/2013 για την φορολογία εισοδήματος – προστίθενται 3 παρεχόμενες ειδικότητες στα ΙΕΚ και αναδιαμορφώνονται οι ειδικότητες του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΕΠΑΛ.

Τα αποτελέσματα για την 874 τροπολογία ήταν: 149 «ναι» και 120 «όχι»

Η τροπολογία 874 αφορά τις ρυθμίσεις για τη ΝΕΡΙΤ και την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στον μεταβατικό φορέα. Στην τροπολογία γίνεται λόγος ότι η ΝΕΡΙΤ – πέραν των συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου – μπορεί κατ΄ εξαίρεση να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις έμμισθης εντολής με δημοσιογράφους, καλλιτέχνες ή ειδικούς επιστήμονες καθώς και με φυσικά πρόσωπα και με κοινοπραξίες προσώπων για την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών.

Παράλληλα, ο Ειδικός Λογαριασμός που συστάθηκε για τη διαχείριση και παρακολούθηση του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ και των θυγατρικών της θεωρείται ότι συστάθηκε νόμιμα από 8/7/13 και την ευθύνη για την παραγωγή και μετάδοση ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος από τον ενδιάμεσο φορέα μέχρι και την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ έχει ο ειδικός διαχειριστής Γκίκας Μάναλης με τη σύμφωνη γνώμη του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του νέου φορέα, Γιώργου Προκοπάκη.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την τροπολογία και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι κατά την ψηφοφορία η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Zωή Κωνσταντοπούλου διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματος και ψήφισε «παρούσα». Πάντως για το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας έχει εκφράσει διαφωνία η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δια του Π. Λαφαζάνη. Ωστόσο, παρά τις διατυπωμένες διαφωνίες τους ακολούθησαν την κομματική «γραμμή» και όπως διευκρίνισε ο κ. Λαφαζάνης σε δήλωσή του «ψήφισα την τροπολογία παρά την ριζική μου διαφωνία μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, εξήγησε ότι η διαφωνία του αφορά «στην συμπερίληψη της “τρομορύθμισης” του άρθρου 187Α στην τροπολογία».

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Την τροπολογία στήριξαν η κυβερνητική πλειοψηφία (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δήλωσαν -εξηγώντας τη διαφορετική στάση τους- οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ, που διαφώνησαν με την προσθήκη στην τροπολογία του άρθρου 187Α -γνωστού ως τρομονόμου-, στη βάση του οποίου «θα μπορεί να ανασταλεί στο μέλλον η χρηματοδότηση, εφόσον ασκηθεί δίωξη με αυτό το άρθρο, σε οποιοδήποτε κόμμα».

«Παρών» ψήφισαν επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκης, Νίκος Σταυρογιάννης και Πάρης Μουτσινάς. Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος και ο Γιώργος Σταθάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στο εξωτερικό, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης που συμμετείχε νωρίτερα στη συζήτηση, η βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Κασαπίδης.

Απουσίασαν επίσης οι βουλευτές της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, Νικήτας Κακλαμάνης και Αλέξανδρος Κοντός και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, οι οποίοι με επιστολή τους δήλωσαν τη θετική πρόθεση ψήφου τους, χωρίς όμως να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα.

Κόντρα Καμμένου – Ψυχάρη για τα ναυπηγεία

Άγρια κόντρα σημειώθηκε νωρίτερα μεταξύ του Πάνου Καμμένου, προέδρου των ΑΝΕΛ και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ψυχάρη με αφορμή τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για συγκάλυψη ενός σκανδάλου, ενώ λίγο μετά σημείωνε πως τα αδέλφια του πρώην πρωθυπουργού, εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου εμπλέκονται και για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως «να μιλήσουμε για τα ομόλογα όπου εμπλέκονται τραπεζίτες, όπως ο Λαυρεντιάδης, που μαζί με Ψυχάρη και Ρέστη στα ΜΜΕ συγκαλύπτουν την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ».

Η αναφορά στο όνομα Ψυχάρης, εξόργισε τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έλαβε το λόγο και του απάντησε: «Πετάει μόνο λάσπη και για ταμπακιέρα δε μιλάει ποτέ. Για το πόθεν έσχες του…! Επειδή το δικαστήριο θα τον κρίνει και επισήμως καραγκιόζη δεν χρειάζεται να πω τίποτα άλλο».

Χωρίς να πάρει το λόγο ο Πάνος Καμμένος άρχισε να φωνάζει πως «παίρνουν το λόγοι οι γιοι εκδοτών για να υπερασπιστούν τον πατέρα τους», για να του απαντάει επίσης, χωρίς να λάβει το λόγο ο κ. Ψυχάρης.

Μαρκογιαννάκης: Άφησέ τους να ξεθυμάνουν

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν κατά την ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Την ώρα που κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ιδιαίτερα η κα. Κωνσταντοπούλου) σήκωσαν τους τόνους, ο προεδρεύων, Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφώνησε: Άφησέ τους να ξεθυμάνουν.

Παράλληλα πέταξε το καρφί: «Εμπρός στον δρόμο που δίδαξαν κάποιοι».

Παρακολουθήστε το σχετικό video:


(Θερμοί εναγκαλισμοί στα… θεωρεία της Βουλής)


(Παρών… και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης