Κομισιόν σε Παπαδημούλη: «Τεχνική συνδρομή και χρηματοδότηση για βελτίωση των αρχείων διαχείρισης αποβλήτων»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:04
Κομισιόν σε Παπαδημούλη: «Τεχνική συνδρομή και χρηματοδότηση για βελτίωση των αρχείων διαχείρισης αποβλήτων»
«H Κομισιόν παρέχει διπλά κίνητρα προς την Ελλάδα, για τη βελτίωση των αρχείων διαχείρισης των αποβλήτων, δηλαδή τεχνική συνδρομή και χρηματοδότηση από την Ε.Ε.» απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα Δράσεων για το Κλίμα και την Ενέργεια, Μιγκέλ Αριάς Κανιέτε, στην ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη, σχετικά με τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του είχε επισημάνει πως η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού στόχου για τη διαχείριση αποβλήτων διά χρήσεως ανανεώσιμων πηγών.

«Από το 2012, οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν παρουσιάσει τεχνικά σεμινάρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων όσον αφορά τα απόβλητα, όπως το χαμηλό επίπεδο του ποσοστού ανακύκλωσης και η αναζήτηση τρόπων για τη βελτίωσή του» σημείωσε ο επίτροπος Κανιέτε, για να συμπληρώσει: «Η Ελλάδα έχει διαθέσει πάνω από 800 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων που αφορούν τη διαχείριση των αποβλήτων. Άλλα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, μπορούν επίσης να προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Ελλάδα».

Ο Δημ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του είχε ασκήσει κριτική στην Κομισιόν, καθώς η πρόσφατη πρότασή της για την αναθεώρηση της οδηγίας για την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές «επιδιώκει, ώστε η υγειονομική ταφή και η καύση των απορριμμάτων να προσμετρώνται στο συνολικό αποτύπωμα των κρατών μελών ως προς τη σύμφυτη με τον στόχο της ανανεώσιμης ενέργειας διαχείριση αποβλήτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017, 11:04