Mε έναν έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, καταλόγισε ευθύνες σε διάφορες “πηγές”, οι οποίες, άλλοτε με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλοτε με έντεχνες διαρροές που παραπέμπουν σε αξιωματούχους, προκαλούν εμπόδια στη διαμόρφωση συμφωνητικού πλαισίου μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Όλα αυτά μετά το αλαλούμ που παρατηρήθηκε τα τελευταία 24ωρα, στο οποίο ενεπλάκησαν το ΑΠΕ, το Reuters, ανεξάρτητες “πηγές”, η Νέα Δημοκρατία, το Μαξίμου, η ΚΙΝΑΛ με τη Χαριλάου Τρικούπη και βεβαίως σειρά πρωτοσέλιδων αναρτήσεων στο διαδίκτυο, άλλοτε με φιλοκυβερνητική και άλλοτε με αντικυβερνητική χροιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αλαλούμ αυτό έχει να κάνει με ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική κοινωνία και τα δημοσιονομικά που είναι η περικοπή ή όχι των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019Το αλαλούμ αυτό έχει να κάνει με ένα κρίσιμο μέγεθος για την ελληνική κοινωνία και τα δημοσιονομικά που είναι η περικοπή ή όχι των συντάξεων  την 1η Ιανουαρίου του 2019. Πρόκειται για ένα μέτρο οριζόντιο που πλήττει όλη την κοινωνία ως προς το μεγάλο τμήμα της που είναι οι συνταξιούχοι, αλλά και όλα τα ελληνικά νοικοκυριά που βασίζονται στους απόμαχους της οικονομικής δραστηριότητας για να συμπληρώσουν το εισόδημα τους.

Με λίγα λόγια το ζήτημα δεν προσφέρεται ούτε για φιλοκυβερνητική, ούτε για αντικυβερνητική πολιτική, ούτε για παιγνίδια κάτω από το τραπέζι μεταξύ δανειστών, δανειζομένων και παρατηρητών. Κυρίως δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο ή καλύτερα όχημα για τη διαμόρφωση προεκλογικών τακτικών. Είναι ντροπή και όνειδος να παίζει κανείς με αυτού του είδους τα μεγέθη που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς επιχείρησε να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή τη φιλολογία, παραπέμποντας κατευθείαν στις αποφάσεις της 5ης Νοεμβρίου που συγκαλείται το Εurogroup. Άλλωστε, είχε καταστήσει σαφές ήδη από τα προηγούμενα 24ωρα πως οποιαδήποτε συζήτηση για περικοπή ή όχι των συντάξεων είναι πρώιμη και χωρίς αντικείμενο, αφού οι εκπρόσωποι των θεσμών που ήρθαν στην Αθήνα και παρέλαβαν το επίσημο αίτημα για ακύρωση του μέτρου δεν έχουν καμία δυνατότητα λήψης απόφασης. Η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί, αν ληφθεί, μόνο σε περιβάλλον Εurogroup.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν μιλώντας στον ΣΚΑΪ:

«Το κλειδί της ελληνικής εξόδου από το μνημόνιο είναι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου, το οποίο περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων. Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας, είναι εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια που προσφέρουν τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους αδύναμους Έλληνες. Θα παρακαλούσα τις διάφορες πηγές, κρουνούς, ρυάκια και όσους προσπαθούν να μας τραβήξουν σε μια άλλη διάσταση, να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Κομισιόν είναι δίπλα στην Ελλάδα δεν θα είναι σε καμία περίπτωση απέναντι», είπε αναλυτικά.

Αναφερόμενος στην πορεία της χώρας μας από το 2015 μέχρι σήμερα, υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσειΤέλος, αναφερόμενος στην πορεία της χώρας μας από το 2015 μέχρι σήμερα, υπογράμμισε πως ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, την οποία δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να ξαναζήσει.

«Η Ελλάδα είναι όντως μία ιστορία επιτυχίας, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς το σημείο αφετηρίας στο οποίο βρέθηκε από το 2009 και μετά, μετά την εκκίνηση της κρίσης. Το ζητούμενο για το μέλλον της χώρας είναι πως μέσα από την περιπέτεια μάθαμε και αλλάξαμε. Μπορούμε να φτιάξουμε μία οικονομία που θα γεννά ευκαιρίες και όχι χρέη, ένα κράτος χωρίς πατρωνία που τόσο μας κόστισε. Τα ελληνικά προγράμματα θεωρούνταν από πολλούς η τελευταία ευκαιρία να γίνει η Ελλάδα σύγχρονο κράτος. Οφείλουμε να βελτιώσουμε το οικονομικό κλίμα, να εξυγιάνουμε περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα και να μην ξεχάσουμε τους ευάλωτους Έλληνες», δήλωσε.

zougla newsroom

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης