Ότι δεν προβλέπει ακαταδίωκτο τραπεζιτών η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα, τόνισε από το βήμα της Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, την Παρασκευής υπογραμμίζοντας πως «η ρύθμιση δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά υπαλλήλους του δημοσίου και των τραπεζών που θα εμπλακούν στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης κόκκινων δανείων, με στόχο να προστατευτούν από κακόβουλες καταγγελίες και να μην καταρρεύσει η διαδικασία υπό το φόβο κακόβουλων καταγγελιών».

«Στην αρχή είχε προταθεί το ακαταδίωκτο» είπε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε «εμείς λειτουργήσαμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η διάταξη αυτή που ψηφίστηκε χθες να περάσει από πάρα πολλές τροποποιήσεις. Μία από αυτές είναι το να μην έχει καμία αναδρομική ισχύ και αυτό ρητά διαλαμβάνεται στο νόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επίσης κατά την ομιλία του επεσήμανε πως με τη διάταξη που εγκρίθηκε δεν υπάρχει κανένα ακαταδίωκτο τραπεζιτών και διευκρίνισε ότι η διάταξη δεν αφορά τραπεζίτες, αλλά αναφέρεται στους υπαλλήλους του δημοσίου και στους υπαλλήλους των τραπεζών που θα εμπλακούν στην διαδικασία των κόκκινων δανείων».

Στόχος της ρύθμισης είναι να προστατεύσει από την «κακόβουλη καταγγελία» ξεκαθάρισε αφού «αυτοί οι άνθρωποι με το παραμικρό θα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Επομένως σκοπός της ρύθμισης δεν είναι άλλος από την θωράκιση από τον κίνδυνο να καταρρεύσει η διαδικασία των κόκκινων δανείων λόγω κακόβουλων καταγγελιών»

Ο υπουργός διαβεβαίωσε πως η διάταξη είναι ιδιαιτέρως αυστηρή ως προς τους υπάλληλους, αφού ένα τριμελές όργανο που θα αποτελείται από τρεις εφέτες που θα κρίνουν μετά από γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδα θα κρίνουν τις καταγγελίες και εξήγησε πως «οι εν λόγω υπάλληλοι είναι περίπου 3000 και πως δεν υπάρχει κανένας φόβος να διαφύγει κάποιος της ευθύνης του», αφού, όπως τόνισε, «οι τρεις εφέτες δεν θα χαριστούν σε κανέναν ο οποίος λειτούργησε δολίως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν οι τρεις εφέτες κρίνουν μετά και τη γνωμοδότηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ότι υπάρχει ζήτημα, τότε θα προχωρήσουν στη διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών», είπε στο τέλος της ομιλίας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης